Μετά από μια μικρή διακοπή, η Οικοτοπία επανεκδίδεται τον Ιανουάριο του 1997, με νέα, διευρυμένη συντακτική επιτροπή και σε μεγαλύτερο πλέον σχήμα. Ως το 2008 κυκλοφόρησαν συνολικά 47 τεύχη, με συνολικά 1412 τίτλους από >200 συγγραφείς ….
Εκδότης: Σταύρος Υφαντής
Αντρέ Γκορζ, Λέγοντας αντίο
Είπε «Αντίο στο Προλεταριάτο», μέσα από τις γραμμές ενός έργου που διακατεχόταν από αισιοδοξία όσον αφορά το μέλλον της αυτόνομης και ποιοτικής εργασίας. Όμως στα 84 του χρόνια ο στοχαστής Αντρέ Γκορζ , γνωστός στο ελληνικό κοινό και ως Μισέλ Μποσκέ, συγγραφέας βιβλίων όπως το «Οικολογία και Πολιτική» ή «Οι δρόμοι του παραδείσου», δεν μπορούσε να τρέφει αισιοδοξία για την μελλοντική ποιότητα της ίδιας της ζωής του
Ο David Graeber για την αξία της εργασίας (video)
Ο David Graeber μιλά για τις ανούσιες δουλειές και την αναδιατύπωση της αξίας της εργασίας
David Graeber “Βασικό εισόδημα: πώς φτάνουμε εκεί;” (video)
Ο David Graeber μιλά για το “Βασικό εισόδημα: πώς φτάνουμε εκεί;” Συνάντηση με την οργάνωση Basic Income UK, Λονδίνο 3 Δεκεμβρίου 2015.
Συνέδριο TRISE: “Η Πολιτική της Κοινωνικής Οικολογίας: Από τη Θεωρία στην Πράξη”
Το Διεθνές Ινστιτούτο Κοινωνικής Οικολογίας (TRISE) ανακοινώνει το επόμενο συνέδριό του στις 25 – 27 Οκτωβρίου 2024 στην Αθήνα. Η συνάντηση στοχεύει να ανταποκριθεί στην ανάγκη οικοδόμησης του κινήματος μέσα από μια σειρά δραστηριοτήτων, συμπεριλαμβανομένων παρουσιάσεων και εργαστηρίων. Θα συγκεντρώσει πολίτες, ακτιβιστές και ερευνητές που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των πολλαπλών αγώνων για επιθυμητά κοινά μέλλοντα.
Το όνομα μου είναι Νούλη (Jag Heter Noli)
Σουηδική ταινία παραγωγής 1982, με θέμα την κατεργασία του μαλλιού και την παραγωγή υφαντών στο εργοστάσιο υφαντικής που κατασκεύασε η σουηδική οργάνωση ΙΜ το 1962 στη Βλάστη Κοζάνης.
ΟΙΚΟΤΟΠΙΑ / λίμνες / στην Αιτωλία και την Ακαρνανία
Ένα σύντομο οδοιπορικό από την εκδρομή της Οικοτοπίας στην Αιτωλία και την Ακαρνανία τον Μάρτιο του 2024.
Γιατί εκεί ; Γιατί έτσι…!
Τσαΐρια Περαίας, από την Πεδινή Πέρδικα στον ‘’πόλο καινοτομίας’’. Η ιδέα δεν είναι, οπωσδήποτε, καινοτόμος ούτε σημαντική.
ΔιαΝΕΟσις, Natura και Τουρισμός
Η νέα μελέτη της dianeosis για την ανάπτυξη του τουρισμού στις περιοχές του Δικτύου Natura 2000 (Ν2Κ) στην Ελλάδα, υποστηρίζει ότι μπορούν να φτάσουν τα 2 δισ. € τα έσοδα από την “αξιοποίηση” του 40% της έκτασης Ν2Κ της χώρας.
ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: “Ξενικά δένδρα και θάμνοι στην Ελλάδα”, Οι γνωστοί – άγνωστοι σύντροφοί μας στις πόλεις και στα χωριά
Τα συναντάμε σε πάρκα και κήπους, δενδροστοιχίες αλλά και αναδασώσεις, σε όλη την Ελλάδα. Είναι τα ξενικά ή εξωτικά (μη ιθαγενή) δέντρα και θάμνοι και ένα νέο ηλεκτρονικό βιβλίο μας παρουσιάζει τα πιο κοινά και τα πλέον σημαντικά.
Καταρχήν προπτυχιακό ακαδημαϊκό σύγγραμμα, ωστόσο χρήσιμο για όλους μας, με ανοικτή πρόσβαση από τις ανοικτές ακαδημαϊκές εκδόσεις «ΚΑΛΛΙΠΟΣ».
Ξέρετε τι παίζεται στις ευρωεκλογές για την χώρα μας;
Με μια επιχείρηση απλούστευσης και αφαιρετικής προσέγγισης θα προσπαθήσω να εκθέσω την διακύβευση των επερχόμενων Ευρωεκλογών για την Ελλάδα και την Ευρώπη και τον καθοριστικό ρόλο των Πρασίνων σε αυτές. Τέσσερεις βασικοί τομείς της πολιτικής ζωής διακυβεύονται στις Ευρωεκλογές που θα διεξαχθούν στις 9 Ιουνίου στην χώρα μας. Ο πρώτος είναι η ενεργειακή δικαιοσύνη. Ο δεύτερος είναι η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Ο τρίτος είναι η δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Και ο τέταρτος είναι η κοινωνική συνοχή. Την τύχη αυτών των τεσσάρων τομέων την διεκδικούν δύο μεγάλα μπλοκς. Από την μία βρίσκονται η Αριστερά, οι Σοσιαλιστές και οι Πράσινοι
Κορυτσά – Οχρίδα – Πρέσπα, από τον Μεσαίωνα, ολοταχώς στο μέλλον!
Εκδρομή της Οικοτοπίας Παρασκευή 21 ως και Δευτέρα 24 Ιούνιου 2024
Περίπατοι στα Τοπία #8
Από τον Μεσαίωνα, ολοταχώς στο μέλλον!
Τα δέντρα του Τόπου μας – έμπνευση στη σκιά των δέντρων
Η Αρτέον Εκδοτική και το Λαογραφικό & Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας-Θράκης (ΛΕΜΜ-Θ), στα πλαίσια της Έκθεσης "ΤΑ ΔΕΝΤΡΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ - Έμπνευση στη σκιά των δέντρων!", διοργανώνουν ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ με τίτλο:
ΔΕΝΤΡΑ ΤΩΝ ΠΟΛΕΩΝ - Ιθαγενείς και ξένοι ευεργέτες σε κρίση
Σάββατο 27 Απρίλίου / 11:30-14:00
Πως διαγράφεται το μέλλον της πολύτιμης βιοποικιλότητας του δάσους της Δαδιάς μετά την πυρκαγιά του 2023;
Τα ερωτήματα πολλά μετά τη φωτιά του 2023: Γιατί κάηκε η Δαδιά;
Αιτωλία και Ακαρνανία, Μάρτιος 2024 (περίπατοι στα τοπία #7)
Μια εκδρομή της Οικοτοπίας σε Αιτωλία και Ακαρνανία. Μάρτιος 2024
Παιδαριώδεις αλχημείες για την αδειοδότηση επικίνδυνου και καταστροφικού έργου στον υγρότοπο Τσαΐρια Περαίας
Παραθέτουμε την παρέμβαση της Οικοτοπίας στη δημόσια διαβούλευση που έληξε χτες, 4 Μαΐου 2023, επί της ΣΜΠΕ (έκδοση 2η) και της Τεχνικής έκθεσης καταγραφής των οικολογικών χαρακτηριστικών και των περιβαλλοντικών δεικτών για τον υγρότοπο «Παράκτιο Έλος Περαίας» στο πλαίσιο της διαδικασίας έγκρισης Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΕΠΣ) για την ίδρυση Τεχνολογικού Πάρκου 4ης Γενιάς στο Ακίνητο 1160 του Αγροκτήματος Δ.Κ. Περαίας, Δήμου Θερμαϊκού, Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας”
Διδάγματα από μια καταστροφή: πώς θα αποφύγουμε την «επόμενη Δαδιά»;
Σκοπός του παρόντος άρθρου είναι να αναδείξει με σύντομο τρόπο την ιδιαιτερότητα της απώλειας του συγκεκριμένου δάσους και των επιπτώσεων της εγκατάλειψης της υπαίθρου που καταγράφεται τις τελευταίες δεκαετίες.
Τσαΐρια: ο βάλτος που θα ξελασπώσει την καινοτομία στη Θεσσαλονίκη
Σε μια πόλη όπου η καινοτομία λιμνάζει, απαιτείται η ίδρυση Τεχνολογικού Κέντρου Καινοτομίας, πού αλλού; σε μια υγροτοπική περιοχή! Αυτό κι αν είναι καινοτομία!
Η καταστροφή της Δαδιάς ως διαχρονική ανεπάρκεια της χώρας να διασώσει την βιο-πολιτισμική της κληρονομιά
Αν υπάρχει μια φράση που μπορεί να περιγράψει αυτό που συνέβη στη Δαδιά και τον Έβρο συνολικά είναι ότι όταν ξεχνάς την ιστορία και το τι σε διδάσκει, είσαι καταδικασμένος να την ξαναζήσεις. 2007: Πελοπόννησος, 2018: Μάτι, 2021: Β. Εύβοια, 2023: Έβρος.
Επτά σημεία προβληματισμού για την ολοκληρωμένη διαχείριση των δασικών οικοσυστημάτων & την αξιοποίηση της δασικής βιομάζας. Σκέψεις για το “Νέο μοντέλο διαχείρισης των δασικών οικοσυστημάτων της Ελλάδας”, που ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση.
“Πράσινη Βόρεια Εύβοια, με θάλασσα!” Εκδρομή της Οικοτοπίας, 2-5 Ιουνίου, 2023
Τί γίνεται στη Βόρεια Εύβοια, 2 χρόνια μετά τη μεγάλη πυρκαγιά? Η Εύβοια λέει: "Εδώ Εδέμ!" κι εμείς ταξιδεύουμε για να τη γνωρίσουμε και να τη γευτούμε. Δείτε το πρόγραμμά μας!
Το περιαστικό δάσος της Θεσσαλονίκης
Παρουσίαση του βιβλίου των Δ. Μπούσμπουρα και Γ. Κοράκη "Το περιαστικό δάσος της Θεσσαλονίκης - η ιστορία του, το φυσικό περιβάλλον και η διαχείρισή του", 2022, Έκδοση "Μένουμε Θεσσαλονίκη", σελ. 100
Τσαΐρια, ο βάλτος που θα ξελασπώσει την καινοτομία
Μικροί υγρότοποι που δεν έχουν ενταχθεί στο δίκτυο NATURA 2000 απειλούνται καθημερινά με ολοκληρωτική ισοπέδωση κι εξαφάνιση.
Τα δέντρα στις πόλεις: ανάσα ζωής!
Η «Οικολογία – Αλληλεγγύη» διοργάνωσε Διαδικτυακή εκδήλωση για το θέμα του αστικού πρασίνου, τις απειλές, τις κλαδεύσεις και την αποκατάσταση των δέντρων.
Συμμετοχές σε 3 φεστιβάλ: Οικογιορτή Γαλλικού, Οικογιορτή Ν. Ελβετίας, Green wave
Κατάφορτο με τις παλαιότερες εκδόσεις του
περιοδικού ΟΙΚΟΤΟΠΙΑ, εκδόσεις γεμάτες με την
ιστορία του τοπικού και διεθνούς Οικολογικού
κινήματος το τραπέζι μας μάλλον δεν θα
αντέξει…!!!
Εκδήλωση “Θαλάσσια ρύπανση, από τα ποτάμια στο Δέλτα” στη Βέροια
Έκθεση καλλιτέχνικών έργων και κατασκευών, προβολές και performances το Σάββατο 23 και Κυριακή 24 Οκτωβρίου στην πλατεία Ωρολογίου
“Θράκη xpanded – από το πολύ παλιό χτές στο πολύ σήμερα”
...γιατί ο τουρισμός είναι μια ειρηνική διαμρτυρία ενάντια στον πόλεμο...Εκδρομή σε Αδιανούπολη, Kirdzhali, Perperikon, Madzharovo και Βουλγαρική Ροδόπη. Φύση, γαστρονομία, ιστορία, πολιτισμός, 27-30 Οκτωβρίου 2022
Ιχνηλατώντας τις διαδρομές του διεθνούς Πράσινου κινήματος
Η προσπάθεια να σκιαγραφήσει κανείς με συντομία την ανάδυση και τη διαδρομή της Πολιτικής Οικολογίας, αποτελεί εγχείρημα συναρπαστικό αλλά και δύσκολο.
Όταν μαύροι φώναξαν Greek Lives Matter!
Η Επανάσταση του 1821 γέννησε πρωτοφανή κύματα συμπάθειας σε όλο τον Δυτικό κόσμο, αλλά και στα πιο απίθανα μέρη.
Καλοχώρι, καθαρισμός στη λιμνοθάλασσα
Καλλιτεχνικές δραστηριότητες ευαισθητοποίησης για τα θαλάσσια απορρίμματα στην προστατευόμενη περιοχή του ΕΘνικού Πάρκου Γαλλικού, Αξιού, Λουδία και Αλιάκμονα.
Διαλέξεις για την αναμόρφωση εμβληματικών κτιρίων, χώρων πρώην στρατοπέδων αλλα και για ένα βιοδιασπώμενο σακίδιο πλάτης!
Σειρά διαλέξεων στις 20/2, 27/2 και 6/3 από διπλωματούχους αρχιτέκτονες, βασισμένες σε διπλωματικές εργασίες, με φρέσκιες ιδέες για μια νέα χρήση του κτιρίου ΜΙΝΙΟΝ στην Αθήνα, για ένα βιοδιασπώμενο σακίδιο πλάτης και για την αναμόρφωση του πρώην στρατοπέδου Μεγ. Αλεξάνδρου στους Αμπελόκηπους Θεσσαλονίκης
Περίπατοι στα τοπία #3, Δυτική Μακεδονία αποχαιρετισμός
Αποχαιρετώντας το φθινόπωρο στα τοπία της φύσης και της ενέργειας
“Από τον κάδο της θάλασσας με…”
Art Actions στη Βέροια
Καλλιτεχνικές δράσεις ευαισθητοποίσης για τη θαλάσσια ρύπανση από πλαστικά στο Δέλτα Αξιού, Λουδία και Αλιάκμονα.
Περίπατοι στα τοπία #4 Οδοιπορία στο Δυτικό Θερμαΐκό
Μια ολοήμερη περιήγηση στα τοπία και τη φύση του Δυτικού Θερμαϊκού.
Λίμνες, λιμνοθάλασσες, αλυκές και θάλασσες, με ενδιάμεσες εικόνες φθινοπωρινού δασικού τοπίου και περιβολιών με τα πιο νόστιμα Ροδάκινα της Ελλάδας...
Εθελοντικός καθαρισμός παραλίας προστατευόμενης περιοχής Λουδία – Αλιάκμονα
Η Οικοτοπία διοργάνωσε δύο δράσεις εθελοντικού καθαρισμού στην ακτή της εκβολής του Λουδία και στο Καλοχώρι με τη συμμετοχή εθελοντών.
ΟΙΚΟΤΟΠΙΑ, τεύχος #3, Αύγουστος 2021
Η δημόσια συζήτηση για τη σχέση των κατοίκων της μητροπολιτικής επικράτειας της πόλης Θεσσαλονίκη και των περιχώρων της με την επιφάνεια του εδάφους, με την κριτική των αντι-περιβαλλοντικών πολιτικών που απέδωσαν ακραία πυκνο-δομημένες γειτονιές και συνοικίες, με την οραματική επιδίωξη διεκδίκηση, σχεδιασμό και δημιουργία κήπων, πάρκων, αλσυλίων, περιπατητικών διαδρομών, δικτύων εκδρομών και ανιχνεύσεων, έχει περιοριστεί προ πολλού στις επιδείξεις ανούσιων τηλεοπτικών σημειωμάτων.
Αστικό Πράσινο: Η ελληνική πραγματικότητα
Ο πρόσφατος χιονιάς της Αθήνας, με τις εκτεταμένες καταστροφές δέντρων, η έλλειψη ελεύθερων χώρων που επιτείνεται από τις συνθήκες της καραντίνας και οι ανάγκες των πολιτών για περισσότερο πράσινο στον αστικό ιστό, διατηρούν στο προσκήνιο τα προβλήματα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε σχετικά με το αστικό πράσινο. Υπάρχουν λύσεις στα προβλήματα και ιδέες για θεαματικές αλλαγές.... αρκεί να κάνουμε τα πρώτα βήματα!Το τεύχος #3 της Οικοτοπίας είναι αφιερωμένο στους ελεύθερους χώρους και στις μικρές ψηφίδες φύσης που επιβιώνουν μεσα στις πόλεις μας. Ξεκινήσαμε με τη διοργάνωση μιας διαδικτυακής εκδήλωσης για το θέμα.
ΟΙΚΟΤΟΠΙΑ, τεύχος #2, Ιανουάριος 2021
Το νέο ξεκίνημα του εγχειρήματος της ΟΙΚΟΤΟΠΙΑΣ συνέπεσε με την υγειονομική κρίση, μια κρίση που σύντομα εξελίχθηκε σε κρίση οικονομική και κοινωνική.
ΟΙΚΟΤΟΠΙΑ, τεύχος #1, Σεπτέμβριος 2020
Το περιοδικό οικοτοπία ξεκίνησε, λοιπόν, το 1989. Καθόρισε την συζήτηση και σύστησε-προστάτευσε τον στρατηγικό πυρήνα των συλλογών σκέψης και ιδεών για τους τόπους και τα τοπία τους, τις σχέσεις των ανθρώπων με τον χρόνο και τους χώρους τους. Αυτή η ‘’χώρα’’ κειμένων και κατοίκων, ασκητών/τριών και τεχνητών/τριων, κάθε ειδικής και γενικής σημασίας πρόκειται να φιλοξενήσει και πάλι τους λόγους και τους διαλόγους των υπερασπιστών της, να ορίσει και να οριστεί, να εκταθεί και να συμπεριλάβει, να κρίνει και να κριθεί, να ασκήσει, να ονομάσει σωστά, με ευκρίνεια, τα σημεία και τα συμβάντα που αναβλύζουν και διαμορφώνουν συνεχώς τον πλανήτη, να διαθέσει το απόθεμα του λόγου της -να είναι, να υπάρχει- στον πολιτισμό που μας συμπεριλαμβάνει.
Για την υπεράσπιση κάθε και όλων των περιορισμένων και ολοκληρωμένων σχέσεων με την φύση
Ο οίκος, όπως μάθαμε και χρησιμοποιούμε εδώ, στην χώρα μας, στον χώρο μας, είναι λέξη-δείκτης σημασίας και νοήματος χιλιάδες χρόνια τώρα.
Οι πράσινοι στην Γαλλία ήρθαν για να μείνουν
Αφού καταλάγιασε η σκόνη της έκπληξης που δοκίμασαν ο λαός της Γαλλίας και αυτοί της Ευρώπης, από τον θρίαμβο των Πρασίνων των Γαλλικών Δημοτικών Εκλογών, η επόμενη μέρα ανέτειλε με το ερωτηματικό του αν ο θρίαμβος αυτός θα επαναληφθεί στις επερχόμενες Προεδρικές εκλογές της Γαλλίας το 2022. Με λίγα λόγια το ερώτημα που βάζουν έντονα οι πολιτικοί αναλυτές είναι αν το νέο Πράσινο κύμα της Γαλλίας ήρθε για να μείνει ή οφείλεται στην κρίση του κρονοϊού και στα οικονομικά λάθη της πολιτικής Μακρόν.
Περίπατοι στα τοπία #2, Η χαρά της Άνοιξης
Εκδρομή στη Θράκη 23-25 Μαρτίου 2019
“Η άγρια φύση είναι η διατήρηση του κόσμου”
Henry David Thoreau
Το δέντρο που σκοτώναμε….
Πώς φτάσαμε από το ατομικό μητρώο δέντρου στο πετσόκωμα? Ή πώς ο Δήμος Θεσσαλονίκης κατασπαταλά δικούς του (μας) πόρους με τον πιο αντιεπιστημονικό τρόπο υποβάλλοντας σε αργό θάνατο τα δέντρα κι εξαλείφοντας το λιγοστό πράσινο της πόλης.
Πυρηνική Ενέργεια: Ξανά στο προσκήνιο για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης ή το πυρηνικό λόμπι αντεπιτίθεται
Quo natum nemore putant in, his te case habemus. Nulla detraxit explicari in vim. Id eam magna omnesque. Per cu dicat urbanitas, sit postulant disputationi ea. Duo ad graeci tamquam interesset, putant iuvaret vel ad. Id stet malis tritani est.
ΕΝΕΡΓΕΙΑ: Πολιτικές συνδρομές και ανέφικτες στρατηγικές
Η παγκόσμια συζήτηση για την ενέργεια επιταχύνθηκε δραματικά εξαιτίας της σύγκρουσης στην χώρα ΟΥΚΡΑΝΙΑ.
Η ενεργειακή μετάβαση χρειάζεται μεγάλες μονάδες ΑΠΕ
Η τρέχουσα ενεργειακή κρίση του ορυκτού αερίου, η οποία παροξύνεται από τον πόλεμο στην Ουκρανία, έχει κάνει ακόμα πιο επιτακτική την ενεργειακή μετάβαση, με την οποία οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) μετατρέπονται σταδιακά στην κύρια –αν όχι τη μόνη- πηγή ενέργειας.
Η ενεργός συμμετοχή των πολιτών προϋπόθεση για μια δίκαιη ενεργειακή μετάβαση
Το πρόταγμα (αίτημα) της ενεργειακής δημοκρατίας στοχεύει στη διαμόρφωση ενός διαφορετικού από το υφιστάμενο μοντέλου παραγωγής ενέργειας, απαλλαγμένου από τα ορυκτά καύσιμα, που στηρίζεται στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) και βασίζεται στον κοινωνικό και δημοκρατικό έλεγχο του ενεργειακού τομέα.
Το Πράσινο και το Καφέ: Ιστορία του περιβαλλοντικού Κινήματος στη Ναζιστική Γερμανία
Η ιστορία της προστασίας της φύσης στη Ναζιστική Γερμανία μας δίνει μία θλιβερή υπενθύμιση για το βαθμό στον οποίο οι διανοούμενοι μπορούν να παραπλανηθούν...
Περίπατοι στα τοπία #1, Ιστορίες για λιμναίους οικισμούς
Κάρλα και Πηνειός Σάββατο 15 και Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2020
30+ χρόνια ΟΙΚΟΤΟΠΙΑ
Ακολουθώντας τις ίδιες αρχές και αξίες ελπίζοντας ότι θα μπορέσουμε να επαυξήσουμε και να βελτιώσουμε τον κριτικό αντίλογο της οικολογίας, άλλοτε αντιπαλεύοντας "συρμούς" και άλλοτε εμβαθύνοντας κάτω από αντιλήψεις ευρείας αποδοχής, άλλοτε προσεγγίζοντας την επικαιρότητα και άλλοτε επικαιροποιώντας – στο μέτρο των δυνάμεών μας – το ανεπίκαιρο. Συζητώντας ανοιχτά και λειτουργώντας δημοκρατικά και ανοικτά,
συνεχίζουμε, ενάντια στην ψηφιακή πλήξη...
Οι συστάσεις των Ονείρων μας
Με αφορμή την γενική δημόσια συζήτηση για την πόλη επεξεργαστήκαμε ένα σύστημα προτάσεων για την πόλη της Θεσσαλονίκης που ρημάζεται πολιτικά και λειτουργικά ήδη από το μέσο του 20ου αιώνα και περιορίζεται συστηματικά στην μορφή και το περιεχόμενό της.
Ναυτικοί ελιγμοί στην Ανατολική Μεσόγειο: μια Πράσινη οπτική για την Ελληνοτουρκική ένταση
Τα ορυκτά καύσιμα θα έπρεπε να είναι η ενεργειακή πηγή του παρελθόντος, όμως ο αγώνας για νέα αποθέματα στην Ανατολική Μεσόγειο συνεχίζεται, προσελκύοντας το ενδιαφέρον περφερειακών και παγκόσμιων δυνάμεων. Το διακύβευμα είναι δύο θέματα που βρίσκονται στο επίκεντρο της Ευρωπαϊκής πολιτικής: η κλιματική κρίση και η γεωπολιτική. Η Αλία Παπαγεωργίου και ο Γιάννης Παρασκευόπουλος εξηγούν το υπόβαθρο αυτής της διαμάχης, που ξεσηκώνει εθνικιστικά αισθήματα στην Ελληνική και Τουρκική πλευρά, και πως θα ήταν μια εναλλακτική πρόταση με βάση την ειρήνη και τη διπλωματία, με τα ορυκτά καύσιμα, στη θέση τους, δηλαδή στο υπέδαφος.
Πυλώνες πολιτικών υποχρεώσεων
Η ζωή, το πλήρες συμπεριληπτικό φαινόμενο σε συνθήκη εντροπίας, εδραιώνεται και ανθοφορεί εξαιτίας της ανταλλαγής ενέργειας σε ιδεώδη σημεία χρόνου, χώρου και σχέσεων ανταλλαγής (περιβάλλοντα).
Διατήρηση των τελευταίων περιοχών χωρίς δρόμους της Ελλάδας, ως αδιατάρακτα τοπία υψηλής φυσικότητας και οικολογικής αξίας. (video)
Ένα σύντομο επεξηγηματικό video για τις επιπτώσεις της επέκτασης των δρόμων κατά της βιοποικιλότητας. (υποτιτλισμός στα ελληνικά ή στα αγγλικά)
Ότι δεν λύνεται στο έδαφος διορθώνεται από τη θάλασσα
Μια συζήτηση για τις ακτές, τον Θερμαϊκό κόλπο κι ένα νέο ‘’Ελληνικό’’ στις ακτές του Θερμαϊκού...!!!
2021: Προς μια νέα Ευρωπαϊκή και εθνική πολιτική μείωσης των δρόμων
Η αλλαγή της χρήσης γης αποτελεί την κορυφαία απειλή για την απώλεια της βιοποικιλότητας και η επέκταση των δρόμων βασικό γενεσιουργό αίτιο αυτής παγκοσμίως. Σύμφωνα με τον πρόσφατο δείκτη κατακερματισμού του τοπίου (LFI), η Ελλάδα είναι λιγότερο κατακερματισμένη από την υπόλοιπη Ευρώπη, αλλά παρουσιάζει υψηλότερο ρυθμό αύξησης του κατακερματισμού της.
Tribute στο άσημο βουνό (video)
μουσική και ποίηση: Max Richter (2004)
Kοζλοντούι, o κίνδυνος είναι πάντα παρών
Δημοσιεύτηκε στο τεύχος# β3 (Ιούνιος 1997)
H συνεχιζόμενη λειτουργία του πυρηνικού σταθμού του Kοζλοντούι στη Bουλγαρία αποτελεί μια από τις σημαντικότερες απειλές για την ανθρωπότητα. Aπέχοντας μόλις 225 χιλιόμετρα από τα βόρεια σύνορα της χώρας, το Kοζλοντούι είναι αναμφισβήτητα ο υπ' αριθμόν ένα πυρηνικός κίνδυνος για την Eλλάδα. Όμως, παρ’ όλες τις αντιδράσεις της ελληνικής και της διεθνούς κοινής γνώμης, εξακολουθεί να λειτουργεί και να τρομοκρατεί τις γειτονικές -και όχι μόνο- χώρες.
Στο οικόπεδο της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης θα φυτεύσουμε το νέο δάσος μας!
να επιχειρηθεί η ολοκληρωμένη διατύπωση ενός οδηγού πολιτικής και τεχνικής δράσης για την έκταση που τώρα κατέχεται από την εταιρία εκμετάλλευσης της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.
Ανακτώντας τους δρόμους: Τεχνικές και συνέπειες των αστικών ρυθμίσεων
Η βίαιη θεαματική επιβολή της τεχνικής-αισθητικής συνθήκης και των συνοδών ιδεών για την υιοθέτηση και την ανεξέλεγκτη χρήση οχημάτων (μηχανών) από την αρχή του 20ου αιώνα έως σήμερα μπορεί να τερματιστεί σύντομα.
Η παράλογη νομοθεσία για τα αιολικά στην Ελλάδα
Ο φορμαλισμός και ο νομικισμός είναι από τις μεγάλες αρρώστιες του ελληνικού κράτους.
ΟΙΚΟΤΟΠΙΑ, τεύχος #4, Μάρτιος – Νοέμβριος 2022
Ενέργεια: Πολιτικές συνδρομές και ανέφικτες στρατηγικές
Η παγκόσμια συζήτηση για την ενέργεια επιταχύνθηκε δραματικά εξαιτίας της σύγκρουσης στην χώρα ΟΥΚΡΑΝΙΑ.
Ενέργεια: Πολιτικές συνδρομές και ανέφικτες στρατηγικές
Η δημοκρατική υπεράσπιση του δικαιώματος
των πολιτών στη χώρα μας αλλά και σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση για δωρεάν ή πολύ φτηνή ενέργεια χωρίς καμία επιβάρυνση φόρων καμία εξάρτηση της τιμολόγησής της είτε από ιδιωτικές εταιρίες (επιστρέφοντας, δηλαδή, σε Ευρωπαϊκό μονοπώλιο τιμών/ποσοτήτων) είτε από παράνομα υπερεθνικά χρηματιστήρια καθορισμού χονδρικής τιμής ή στρατηγικής αγορών που δεν ελέγχονται άμεσα από θεσμικούς παρατηρητές και κανόνες, πρέπει να σταματήσει αμέσως.
Αφιέρωμα στο Αστικό Πράσινο
Η δημόσια συζήτηση για τη σχέση των κατοίκων της μητροπολιτικής επικράτειας της πόλης Θεσσαλονίκη και των περιχώρων της με την επιφάνεια του εδάφους, με την κριτική των αντι-περιβαλλοντικών πολιτικών που απέδωσαν ακραία πυκνο-δομημένες γειτονιές και συνοικίες, με την οραματική επιδίωξη διεκδίκηση, σχεδιασμό και δημιουργία κήπων, πάρκων, αλσυλίων, περιπατητικών διαδρομών, δικτύων εκδρομών και ανιχνεύσεων, έχει περιοριστεί προ πολλού στις επιδείξεις ανούσιων τηλεοπτικών σημειωμάτων.
Το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα LIFE για το Αστικό Πράσινο
Είναι κοινή διαπίστωση, ότι η έκταση των χώρων αστικού πρασίνου στις μεσογειακές περιοχές της Ευρώπης, βρίσκεται σε χαμηλή αναλογία ανά κάτοικο. Επιπλέον, και λόγω των κλιματικών μεταβολών, το αστικό πράσινο θα πρέπει να διαχειριστεί με ορθότερο τρόπο, ώστε να προσαρμόζεται περισσότερο αποτελεσματικά και σταθερά στη βελτίωση της ποιότητας διαβίωσης των κατοίκων στον αστικό χώρο. (Φωτό: Το Πάρκο του Ηρακλείου (C) Θεοτοκοπούλου)
“Κάτι Άγριο γι’ αύριο – η προστασία της φύσης σε νέες περιπέτειες”
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Άγρια Ζωή ο κοινωνικός χώρος “Οικόπολις – μια παράλληλη πόλη” προσπαθήσει να αναζητήσει απαντήσεις στους προβληματισμούς για την προστασία των ζώων και της άγριας φύσης.
Diébédo Francis Kéré, Αρχιτεκτονική όπως θέλουμε να εκφράζεται η αρχιτεκτονική
Πολιτικές πρακτικές και άμεσες κοινωνικές συνέπειες των ρυθμίσεων χώρου, χρόνου και σχέσεων
Απολιγνιτοποίηση – Ευκαιρία για ένα νέο όραμα για τη Δυτ. Μακεδονία
Σήμερα που οι καμινάδες σχεδόν έσβησαν, στην περιοχή υπάρχει απογοήτευση, ανασφάλεια και αβεβαιότητα για το μέλλον. Η Δυτική Μακεδονία καλείται να καλύψει μια τεράστια απόσταση ώστε να περιοριστούν οι συνέπειες του κλεισίματος των λιγνιτικών μονάδων και παράλληλα να διαμορφωθεί ένα νέο παραγωγικό και βιώσιμο παραγωγικό πρότυπο.
τεύχος #Β5, Σεπτέμβριος – Οκτώβριος 1997
τεύχος #Β5, Σεπτέμβριος - Οκτώβριος 1997
τεύχος #Β4, Ιούλιος – Αύγουστος 1997
τεύχος #Β4, Ιούλιος - Αύγουστος 1997
τεύχος #Β3, Μάιος – Ιούνιος 1997
τεύχος #Β3, Μάιος - Ιούνιος 1997
τεύχος #Β2, Μάρτιος – Απρίλιος 1997
τεύχος #Β2, Μάρτιος - Απρίλιος 1997