Κορυτσά – Οχρίδα – Πρέσπα, από τον Μεσαίωνα, ολοταχώς στο μέλλον!

Περίπατοι στα Τοπία #8

Μία εκδρομή της Οικοτοπίας από την Παρασκευή 21 ως και την Δευτέρα 24 Ιούνιου 2024

Σε αυτήν την περιήγησή μας, κυκλώνουμε τον παλιό και σύγχρονο πολιτισμό μιας γωνιάς των Βαλκανίων, που σήμερα καλείται δυτική Μακεδονία, βόρεια Μακεδονία και νοτιοδυτική Αλβανία. Εκεί που όλα μαρτυρούν πως οι λαοί και η τέχνη τους, η φύση και το τοπίο, λειτούργησαν πάντα σαν συγκοινωνούντα δοχεία, παράγοντας μια ιδιαιτερότητα που κάποτε ονομάστηκε δηκτικά “salade macedoine” και σήμερα εξακολουθεί να αψηφά, σε ένα βαθμό, τα σύνορα και να φέρνει σε επαφή τoυς δημιουργικούς ανθρώπους, τη φύση, την ιστορία, τη μουσική και την κουζίνα τους.

Συνοπτικά το πρόγραμμά μας είναι το εξής: (τιμές και λεπτομέρειες συμμετοχής στο τέλος της ανάρτησης)

Σάββατο 22 Ιουνίου

Νεοκλασσικές Art-Nouveau βίλες, κομουνιστικό design, βαλκανικού τύπου αναρχία, και σύγχρονος επανασχεδιασμός του κέντρου από Γερμανικό αρχιτεκτονικό γραφείο, συνθέτουν ένα απίθανο και ζωηρό μωσαϊκό κτιρίων σε αυτήν την πόλη. Clubbing και ηπειρώτικα κλαρίνα, μια ανακαινισμένη αγορά που θυμίζει τα δικά μας λαδάδικα στις δόξες των ’90’s και παραδίπλα, η “κανονική” αγορά με κρεμμύδια, σκόρδα αλβανικά, ψάρια, πλεχτές κάλτσες κι εσώρουχα συνθέτουν τη ζωή μιας πόλης που είναι και σύγχρονη και παραδοσιακή ταυτόχρονα και πολύ δυναμικά.

Ένα πολύ αξιόλογο μουσείο στην Κορυτσά είναι το Μουσείο Φωτογραφίας Gjon Mili. Ο εμβληματικός Mili ήταν Αλβανός φωτογράφος από την Κορυτσά που δραστηριοποιήθηκε στην Αμερική, γνωστός κυρίως για το έργο του που δημοσιεύτηκε στο Life, στο οποίο φωτογράφιζε καλλιτέχνες όπως ο Pablo Picasso.

Η διαμονή μας είναι στο DIM’s hotel (4*), όπου λειτουργεί και ένα από τα πιο φίνα εστιατόρια της πόλης.

Το Μουσείο Μεσαιωνικής Τέχνης

“Οι απαρχές της σύγχρονης τέχνης βρίσκονται στην αφαιρετικότητα της βυζαντινής αγιογραφίας” – Mircea Eliade

Μοσχόπολη

Χτισμένη σε υψόμετρο 1150 μ., η Μοσχόπολη γνώρισε πολύ μεγάλη εμπορική και πνευματική ακμή στον 18ο αιώνα. Σήμερα, τα πέτρινα αρχοντικά κτίρια και οι εκκλησίες με τους πλούσια εικονογραφημένους εξωνάρθηκες, μας θυμίζουν κάτι από Νυμφαίο…

Μοσχόπολη, τα χρόνια της ακμής 1700 – 1769 (Αστέριος Κουκούδης, Μελέτες για τους Βλάχους)

Ο πλούτος και η δύναμη της Μοσχόπολης αντλούνταν από το εμπόριο και τις διάφορες βιοτεχνικές δραστηριότητες. Όπως στην περίπτωση της ανάπτυξης και κάποιων άλλων βλάχικων κοινοτήτων, (π.χ. Μέτσοβο, Συρράκο, Καλαρρύτες κ.λ.π.), το πρώτο και ισχυρά παραγωγικό κεφάλαιο, για την πρόοδο που ακολούθησε ήταν η κτηνοτροφία. Όμως, η Μοσχόπολη προηγήθηκε χρονικά κατά πολύ, ήδη από το 17ο αιώνα, και ήταν μάλλον αυτή που δίδαξε το δρόμο που ακολουθήθηκε και από τις άλλες ορεινές βλάχικες και μη κοινότητες. Η ικανή συγκέντρωση πρώτων υλών και χεριών οδήγησε σε μεγάλη ανάπτυξη της εριουργίας. Η αρχικά οικιακή βιοτεχνία μάλλινων ειδών οδήγησε σε οργανωμένη βιοτεχνική παραγωγή και τέλος στην εμπορεία των τελικών προϊόντων, αλλά και των πρώτων υλών. Το εμπόριο της δικής τους παραγωγής και η συγκέντρωση κεφαλαίου οδήγησε σταδιακά στην ανάπτυξη ευρύτερων εμπορικών, μεταπρατικών και βιοτεχνικών δραστηριοτήτων και τη γέννηση της κάστας των λεγόμενων πραματευτάδων (πραματέφτς ή πραματεφτάτζ στα βλάχικα). Οι βιοτέχνες οργάνωσαν και ενίσχυσαν το θεσμό των συντεχνιών. Υπήρχαν συντεχνίες μπακάληδων, ραφτάδων, χρυσοχόων, χασάπηδων, χαλκουργών και σιδηρουργών, οπλουργών, παπουτσήδων κ.α., οι οποίες έπαιζαν σπουδαίο ρόλο όχι μόνο στην οικονομική ανάπτυξη και τα τοπικά πολιτικά δρώμενα, αλλά και στην πολιτιστική πρόοδο, καθώς αναφέρονται να πλήρωναν υποτροφίες για τις σπουδές άπορων παιδιών, στα σχολεία της Μοσχόπολης, αλλά και σε σχολεία της Ευρώπης.

Το Σαββατόβραδο κλείνει με nightlife στην Κορυτσά και γευσιγνωσία “raki”…

Κυριακή 23 Ιουνίου

Η Μονή του Οσίου Ναούμ και οι πηγές της Οχρίδας

Το Μοναστήρι του Οσίου Ναούμ χτίστηκε αρχικά τον 10ο αιώνα, σε μία εκπληκτική τοποθεσία στα ριζά του όρους Galicicha και δίπλα στις πηγές της Οχρίδας. Οι πηγές αυτές από όπου τροφοδοτείται η Λίμνη και ποταμός Drin, συνδέουν υπόγεια την Οχρίδα με την Πρέσπα.

Λιμναίος οικισμός Οχρίδας (“Κόλπος των Οστών – Bay of Bones”)

Ένας ψαράς παρατήρησε ότι υπήρχαν κάποια απομεινάρια πασσάλων στον πυθμένα της λίμνης Οχρίδας, που έμοιαζαν με ανθρώπινες κατασκευές…. Κάπως έτσι ξεκίνησε το 1977, η ανακάλυψη ενός από τους μεγαλύτερους λιμναίους οικισμούς, της ύστερης εποχής του Χαλκού, που χρονολογείται στο 1200 – 700 π.Χ. Με μεγάλη επιμέλεια και πιστότητα στα αρχικά ευρήματα, ο οικισμός αυτός ανακατασκευάστηκε και σήμερα μας δίνει την ευκαιρία, να περπατήσουμε ανάμεσα στα σπίτια, να μπούμε στην κουζίνα, και στο υπνοδωμάτιο εκείνων των ανθρώπων και να συναθροιστούμε στον κεντρικό χώρο του οικισμού, όπως ακριβώς έκαναν κι εκείνοι τότε, πάνω από τα διαυγέστατα νερά της Οχρίδας.

Ένα ακόμη γοητευτικό μυστήριο του “μικρού μεγάλου κόσμου” της Προϊστορίας. Μόνιμες εγκαταστάσεις ανθρώπων κοντά σε μια λίμνη. Απομεινάρια ενός πολιτισμού, του πολιτισμού του νερού, που δημιουργήθηκε και αναπτύχθηκε με βασικό χαρακτηριστικό την παρουσία και την επίδραση του νερού. Πριν από 8.000 χρόνια περίπου, άνθρωποι όμοιοι με εμάς, μέρος μικρό μιας απέραντης ανθρωπότητας, επιλέγουν να ζήσουν μέσα ή κοντά στα ήσυχα νερά μιας λίμνης.

Ο Πολιτισμός του Νερού: Πασσαλόπηκτοι και Πλωτοί Οικισμοί ανά τον Κόσμο, Ερευνητική Εργασία | Θεοδώρα Ντάουλα | Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών

Εθνικό Πάρκο Galicicha

Χωρίς καμία ελπίδα να τον δούμε, θα περάσουμε, από τα λημέρια του σπανιότατου Βαλκανικού Λύγκα Lynx lynx balcanicus, που αριθμεί μόλις 20 – 44 άτομα που ζουν στις πιο ορεινές περιοχές της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας. Μετά από σχεδόν 20 χρόνια απουσίας από την περιοχή, ο μυστηριώδης λύγκας, φωτογραφήθηκε ξανά στo Εθνικό Πάρκο Galicicha, μόλις το 2021, δίνοντας ελπίδες ότι επιβιώνει ακόμη στην περιοχή. Εμείς θα ανεβούμε με το λεωφορείο σε μία υπέροχη θέση θέας, όπου θα βλέπουμε την Οχρίδα, ενώ πίσω μας η ψηλότερη κορυφή Magaro (2.255 μ.) θα μας κρύβει τη θέα στη λίμνη Μεγάλη Πρέσπα.

Η Λίμνη Οχρίδα

Η Λίμνη Οχρίδα είναι μία από τις μεγαλύτερες λίμνες στην Βαλκανική Χερσόνησο και θεωρείται ως μία από τις παλαιότερες λίμνες στον κόσμο. Έχει χαρακτηριστεί ως Μνημείο Παγκόσμιας Φυσικής και Πολιτιστικής Κληρονομιάς από την Unesco και μάλιστα χαρακτηρίζεται κατά λέξη σαν “ένα φυσικό φαινόμενο σε υπερθετικό βαθμό”, καθώς έχει ηλικία περίπου 2-3 εκατομμυρίων χρόνων, στη διάρκεια των οποίων δεν ξεράθηκε ποτέ! Στα ολιγοτροφικά νερά της υπάρχουν περισσότερα από 200 είδη πανίδας και χλωρίδας που είναι ενδημικά της λίμνης, δηλαδή δεν υπάρχουν πουθενά αλλού στον πλανήτη. Ανάμεσά τους είναι διάφορα είδη από φύκη, σαλιγκάρια και καρκινοειδή καθώς και 17 ενδημικά είδη ψαριών, που περιλαμβάνουν και δύο ενδημικά είδη πέστροφας. Βρίσκεται σε υψόμετρο 695 μέτρων περίπου από το επίπεδο της θάλασσας και το βαθύτερό της σημείο είναι στα 289 μέτρα. Καθώς είναι λίμνη ολιγοτροφική, διαθέτει νερά εξαιρετικής διαύγειας, γι’ αυτό και είναι αγαπημένος τόπος διακοπών με πολλές πλαζ και στις δύο χώρες που την μοιράζονται. Το μεγαλύτερο κομμάτι από τη λίμνη ανήκει στην Βόρεια Μακεδονία, ενώ το υπόλοιπο ανήκει στην Αλβανία. Στην ακτή γύρω από τη λίμνη ακμάζουν τρεις μεγάλες πόλεις: η Οχρίδα και η Struga στην Βόρεια Μακεδονία, και το Πόγραδετς στην Αλβανία. Στη λίμνη ζουν περίπου 40 διαφορετικά είδη ψαριών, ανάμεσα στα πιο γνωστά και πιο σημαντικά είναι η Salmo letnica, επίσης γνωστή ως η πέστροφα της Οχρίδας (ή “korani” στα αλβανικά). Πρόκειται για είδος που επιβίωσε της εποχής των παγετώνων και – τι ειρωνία – κινδυνεύει να αφανιστεί σήμερα στην εποχή του ανθρώπου… Ευτυχώς οι συντονισμένες προσπάθειες ψαράδων από τις δύο χώρες, με τη συνδρομή ειδικών επιστημόνων, βοηθούν στη διατήρηση της πέστροφας, παρά τις γνωστού τύπου αντιπαραθέσεις μεταξύ των λαών για τις καλύτερες συνταγές και την “πατρίδα” του ψαριού… Χάρη στις προσπάθειες διατήρησης του σημαντικού αυτού ψαριού για την διατροφή των ντόπιων, θα μπορέσουμε κι εμείς να το γευτούμε αν θέλουμε, σε μία από τις πολλές ψαροταβέρνες του γραφικού παραλίμνιου χωριού Trpejka όπου θα γευματίσουμε το μεσημέρι της Κυριακής. Στον οικισμό αυτό, που αποκαλείται και Saint Tropez της βόρειας Μακεδονίας, θα έχουμε αρκετό χρόνο για να κάνουμε και μπάνιο στη λίμνη!

Πόγραδετς

Το Πόγραδετς είναι μία σύγχρονη και περιποιημένη παραλίμνια πόλη της Αλβανίας, με εκτεταμένη πλαζ για μια σύντομη βουτιά, με ωραία καφέ, πολύ νόστιμες πίτσες και μικρές τοπικές ζυθοποιΐες με ενδιαφέρουσες IPA’s. Ότι πρέπει για μια σύντομη στάση πριν την επιστροφή μας στην Κορυτσά.

Δευτέρα 24 Ιουνίου

Tren, Κορέστεια και Βίγλα στο δρόμο της επιστροφής μας

Την Δευτέρα, στην επιστροφή μας, πριν αφήσουμε την Αλβανία, θα περάσουμε από το γραφικό χωριό Tren, χτισμένο κοντά στον μυχό της Μικρής Πρέσπας, όπου βρίσκονται ερείπια Ιλλυρικού Κάστρου σε θέση με πανοραμική θέα στη λίμνη. Κατόπιν θα κάνουμε μία μικρή οδική περιήγηση στα Κορέστεια, με τα κόκκινα πλίνθινα χωριά τους.

Πληροφορίες συμμετοχής

Τιμή συμμετοχής κατ’ άτομο:

δίκλινο δωμάτιο 249€

μονόκλινο δωμάτιο 299€

Διατίθενται επίσης δύο δίχωρες τετράκλινες σουΐτες με τζακούζι στην τιμή του δίκλινου δωμάτου κατ’ άτομο

Στις παραπάνω τιμές περιλαμβάνονται :

  • μεταφορά με κλιματιζόμενο λεωφορείο,
  • 3 διανυκτερεύσεις με πρωινό στο elegant Ξενοδοχείο DIM’s Hotel & Restaurant (4*) στην Κορυτσά
  • εισιτήριο και ξενάγηση για το Μουσείο Μεσαιωνικής Τέχνης στην Κορυτσά
  • εισιτήριο για τον Λιμναίο Οικισμό στη Λίμνη Οχρίδα (Bay of Bones)
  • συνοδεία έμπειρων ξεναγών και διοργάνωση από την ΟΙΚΟΤΟΠΙΑ

Για κρατήσεις:

Η κράτησή σας επιβεβαιώνεται με την κατάθεση προκαταβολής ύψους 50% για κάθε συμμετοχή έως τις 10 Ιουνίου 2024. Επιστροφές του συνόλου του ποσού, έως και 15 Ιουνίου 2024.

Παρακαλούμε ενημερώστε μας εγκαίρως σε περίπτωση που έχετε κάποια δυσανεξία (π.χ. γλουτένη, ξηροί καρποί κλπ), ή διατροφική προτίμηση (vegan, vegetarian), ώστε να προσαρμοστεί ανάλογα το πρωινό μας.

Δεχόμαστε και συμμετοχές από άλλες πόλεις (Λάρισα, Αθήνα)

Τηλέφωνα επικοινωνίας: Μαρία Παναγιωτοπούλου +30 6937415234, Γιώργος Υφαντής +30 6976172801

email: info@oikotopia2020.gr, buru97@gmail.com, geoyfantis@gmail.com

Τι να έχετε μαζί σας:

  • άνετα παπούτσια για περπάτημα, παγούρι, καπέλο, αντηλιακή κρέμα
  • μαγιώ, πετσέτες, ομπρέλες και ότι χρειάζεστε αν θέλετε να κάνετε μπάνιο στη διαυγέστατη Λίμνη Οχρίδα!

Καλό μας ταξίδι!

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

Προηγούμενη ιστορία

Τα δέντρα του Τόπου μας – έμπνευση στη σκιά των δέντρων

Επόμενη ιστορία

Ξέρετε τι παίζεται στις ευρωεκλογές για την χώρα μας;

Latest from Blog

ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: “Ξενικά δένδρα και θάμνοι στην Ελλάδα”, Οι γνωστοί – άγνωστοι σύντροφοί μας στις πόλεις και στα χωριά

Τα συναντάμε σε πάρκα και κήπους, δενδροστοιχίες αλλά και αναδασώσεις, σε όλη την Ελλάδα. Είναι τα ξενικά ή εξωτικά (μη ιθαγενή) δέντρα και θάμνοι και ένα νέο ηλεκτρονικό βιβλίο μας παρουσιάζει τα

Παιδαριώδεις αλχημείες για την αδειοδότηση επικίνδυνου και καταστροφικού έργου στον υγρότοπο Τσαΐρια Περαίας

Παραθέτουμε την παρέμβαση της Οικοτοπίας στη δημόσια διαβούλευση που έληξε χτες, 4 Μαΐου 2023, επί της ΣΜΠΕ (έκδοση 2η) και της Τεχνικής έκθεσης καταγραφής των οικολογικών χαρακτηριστικών και των περιβαλλοντικών δεικτών για

Οι συστάσεις των Ονείρων μας

Με αφορμή την γενική δημόσια συζήτηση για την πόλη επεξεργαστήκαμε ένα σύστημα προτάσεων για την πόλη της Θεσσαλονίκης που ρημάζεται πολιτικά και λειτουργικά ήδη από το μέσο του 20ου αιώνα και περιορίζεται

Ανακτώντας τους δρόμους: Τεχνικές και συνέπειες των αστικών ρυθμίσεων

Η βίαιη θεαματική επιβολή της τεχνικής-αισθητικής συνθήκης και των συνοδών ιδεών για την υιοθέτηση και την ανεξέλεγκτη χρήση οχημάτων (μηχανών) από την αρχή του 20ου αιώνα έως σήμερα μπορεί να τερματιστεί σύντομα.

Αντρέ Γκορζ, Λέγοντας αντίο

Είπε «Αντίο στο Προλεταριάτο», μέσα από τις γραμμές ενός έργου που διακατεχόταν από αισιοδοξία όσον αφορά το μέλλον της αυτόνομης και ποιοτικής εργασίας. Όμως στα 84 του χρόνια ο στοχαστής Αντρέ Γκορζ

Συνέδριο TRISE: “Η Πολιτική της Κοινωνικής Οικολογίας: Από τη Θεωρία στην Πράξη”

Το Διεθνές Ινστιτούτο Κοινωνικής Οικολογίας (TRISE) ανακοινώνει το επόμενο συνέδριό του στις 25 – 27 Οκτωβρίου 2024 στην Αθήνα. Η συνάντηση στοχεύει να ανταποκριθεί στην ανάγκη οικοδόμησης του κινήματος μέσα από μια

Το όνομα μου είναι Νούλη (Jag Heter Noli)

Σουηδική ταινία παραγωγής 1982, με θέμα την κατεργασία του μαλλιού και την παραγωγή υφαντών στο εργοστάσιο υφαντικής που κατασκεύασε η σουηδική οργάνωση ΙΜ το 1962 στη Βλάστη Κοζάνης.

Don't Miss

ΟΙΚΟΤΟΠΙΑ / λίμνες / στην Αιτωλία και την Ακαρνανία

Ένα σύντομο οδοιπορικό από την εκδρομή της Οικοτοπίας στην Αιτωλία