12 Ιανουαρίου, 2016
10 ΛΕΠΤΑ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ

Αφιέρωμα στο Αστικό Πράσινο

Η δημόσια συζήτηση για τη σχέση των κατοίκων της μητροπολιτικής επικράτειας της πόλης Θεσσαλονίκη και των περιχώρων της με την επιφάνεια του εδάφους, με την κριτική των αντι-περιβαλλοντικών πολιτικών που απέδωσαν ακραία πυκνο-δομημένες γειτονιές και συνοικίες, με την οραματική επιδίωξη διεκδίκηση, σχεδιασμό και δημιουργία κήπων, πάρκων, αλσυλίων, περιπατητικών διαδρομών, δικτύων εκδρομών και ανιχνεύσεων, έχει περιοριστεί προ πολλού στις επιδείξεις ανούσιων τηλεοπτικών σημειωμάτων.

Πρόσφατα, η συζήτηση αλλά και το ιδεολογικό υπόβαθρο όπου αυτή, κάθε συζήτηση, συνήθως περιορίζεται, στόχευσε στο εκτεταμένο οικόπεδο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης εξελίχθηκε σε μια διαρκή πονηρή τηλεοπτική ανίχνευση φτωχών ιδεών και προτάσεων για εντατική ανοικοδόμηση στα πρότυπα του βίαιου επανδυτικού μοντέλου του ‘’Ελληνικού’’.

Ο δήμος Θεσσαλονίκης, οι όμοροι δήμοι επίσης, αρνούνται να διατυπώσουν μια σημαντική, γενική και ολοκληρωμένη, στρατηγική ενιαίου σχεδιασμού που θα συμπεριλάβει όλες εκείνες τις ανοικτές και διαθέσιμες εκτάσεις χώρου που χρειάζεται να συναποτελέσουν το αναγκαίο σύστημα φυσικής διεξόδου και απόλαυσης των κατοίκων που κάθε πρωί, μεσημέρι και απόγευμα, τα βράδυα των γιορτών και των συναντήσεων, θα κατακλύζουν τα εγγύς και μακρυνότερα μικρο-τοπία γυμνάζοντας τους εαυτούς τους στην ευδαιμονία. Η κρίσιμη έκταση της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης που η μετατροπή της σε μητροπολιτικό πάρκο θα επιτρέψει την δημιουργία του απαραίτητου διαδρόμου από την παραλία έως το περιαστικό δάσος του ΣέιχΣου. Η ολοκληρωμένη ενσωμάτωση των οικοπέδων των παροπλισμένων στρατιωτικών μονάδων (δυτικό τόξο) θα επιτρέψει την αναβάθμιση της ζωής των κατοίκων σε συγκέντρωση σε χαρούμενους, χαρούμενες, περιηγητές της πόλης, των συνοικιών όπου θα καταφθάνουν ή θα αποχωρούν οδοιπορώντας κάτω απο τις σκιές των δενδροφυτεμένων διαδρόμων που λίγα χρόνια πριν αποθηκεύονταν οχήματα.

Η τακτική και γενναία μεταμόρφωση κάθε και όλων των αστικών κενών σε μικρο-πάρκα και κήπους, χώρους συνέλευσης των κατοίκων στις γειτονιές που, έτσι, θα κατανοούν την αξία τους ώστε να υπερασπίζουν σθεναρά κάθε εκατοστό της ταυτότητάς τους. Η πυκνή φύτευση δένδρων στα ίχνη και τις υπόγειες διαδρομές των ρεμάτων που στράγγιζαν προς τη θάλασσα τις υπερβολικές ποσότητες νερού όταν ο καιρός ξεχείλιζε πέρα από τις κανονικές εκδηλώσεις του. Η ανάπτυξη της παραθαλάσσιας συγκοινωνίας που θα επιτρέψει την τακτική και επιμελημένη προσέγγιση του δέλτα των ποταμών που συνιστά επίσης χώρο και πεδίο των υποθέσεών μας. Η ήπια συγκοινωνία προς τις εγγύς κορυφογραμμές και τα δάση όπου, εκεί, εκεί ειδικά, θα διαμένουμε επιμελητές και επιμελήτριες των εκδηλώσεών τους, χαρούμενοι εργάτες και εργάτριες στις περιορισμένες καλλιέργειες, έμπειροι παρατηρητές και παρατηρήτριες του καιρού, των δυνατών και ήπιων εκδηλώσεών του. Θεατές και σχολιαστές, αρχειοθέτες/τριες και αφηγητές/τριες της έντασης των χρωμάτων του ουρανού στα δειλινά, των θροϊσμάτων των δένδρων κάθε αυγή, των φιλόξενων λιμνών σκιάς τα μεσημέρια, του πυκνού σκοταδιού στα δάση, τη νύχτα, που περιορίζει την θέα αλλά αποδεσμεύει την διάθεση στον κατακλυσμό των ήχων τους.

Υπάρχει ακόμη τρόπος. Ωστε η ζωή των παγιδευμένων στην οικοδομική ακαταστασία, την βία του οικονομισμού, ανθρώπων να μετασχηματιστεί σε ζωή γεμάτη σχέδια και όνειρα για την επόμενη ημέρα, τα μεσημέρια, τις συνεχόμενες ημέρες που πρόκειται να υπερασπίσουμε τις διαμονές στην εξοχή, τους περιπάτους στην σκέψη, την διεκδίκηση διαδοχικών χωρικών αποτελεσμάτων, που από το σημείο των σκληρών βασανισμών θα μας οδηγήσουν στην αισθητική, την φιλοσοφική, την πολιτική ανάδυση στο ιδεώδες των συλλογικών απολαύσεών μας. □

Στυλίδης Ιορδάνης

Ο Ιορδάνης Στυλίδης γεννήθηκε στην πόλη Έδεσσα του νομού Πέλλας, το 1959. Απόφοιτος της σχολής Αρχιτεκτόνων του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, είναι Αναπληρωτής καθηγητής του τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Κατέχει, επίσης, το δίπλωμα Οικονομικών σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Ασχολείται με την θεωρία και την συγγραφή θεμάτων οικολογίας, απο-ανάπτυξης, οικονομίας των μέσων στην αρχιτεκτονική, τεχνολογίας και ιστορίας της τεχνικής.

Έχει συγγράψει δέκα βιβλία και ισάριθμα δοκίμια στην σειρά κριτική/ που αναπτύσσει-δημοσιεύει στο ψηφιακό συνεχές. Ολόκληρο το συγγραφικό του έργο βρίσκεται δημοσιευμένο στις ψηφιακές αποθήκες ISSUU και SCRIBD. Διευθυνει τα ετήσια εργαστήρια σχεδιασμού DDW (Documentation and Design Workshops) σε κρίσιμες περιοχές της περιφέρειας της χώρας (μεταλλεία, οικοσυστήματα, κοινότητες) από όπου έχει δημοσιεύσει τεύχη αναφοράς και αποτίμησης των εργασιών.

Προηγούμενη ιστορία

Το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα LIFE για το Αστικό Πράσινο

Επόμενη ιστορία

Ενέργεια: Πολιτικές συνδρομές και ανέφικτες στρατηγικές

Latest from Blog

Τα Πάρκα των άλλων: Πράσινη ΣΟΦΙΑ / Софія

Πώς είναι η ζωή σε μια πόλη γεμάτη πάρκα; Μια εκπαιδευτική και διερευνητική εκδρομή της Οικοτοπίας στην πράσινη Σόφια για να απολαύσουμε και να οραματιστούμε το πάρκο που μας αξίζει!

Το δάσος στην Έκθεση

Εκδήλωση για την παρουσίαση προτάσεων και ιδεών που έχουν επηρεάσει την αισθητική του χώρου και τις πολιτικές αναμόρφωσης αστικών επικρατειών με σκοπό την χαρούμενη, γαλήνια και ειρηνική ζωή των πολιτών.

ΔΕΘ: να φύγει! να πάει αλλού!

Ένα φωτορεπορτάζ στην αυθαίρετη κατάληψη της ΔΕΘ που έχει μετατρέψει το κέντρο της πόλης σε αποθήκη, παραγκούπολη και δωρεάν πάρκινγκ ημετέρων.

ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: “Ξενικά δένδρα και θάμνοι στην Ελλάδα”, Οι γνωστοί – άγνωστοι σύντροφοί μας στις πόλεις και στα χωριά

Τα συναντάμε σε πάρκα και κήπους, δενδροστοιχίες αλλά και αναδασώσεις, σε όλη την Ελλάδα. Είναι τα ξενικά ή εξωτικά (μη ιθαγενή) δέντρα και θάμνοι και ένα νέο ηλεκτρονικό βιβλίο μας παρουσιάζει τα

Παιδαριώδεις αλχημείες για την αδειοδότηση επικίνδυνου και καταστροφικού έργου στον υγρότοπο Τσαΐρια Περαίας

Παραθέτουμε την παρέμβαση της Οικοτοπίας στη δημόσια διαβούλευση που έληξε χτες, 4 Μαΐου 2023, επί της ΣΜΠΕ (έκδοση 2η) και της Τεχνικής έκθεσης καταγραφής των οικολογικών χαρακτηριστικών και των περιβαλλοντικών δεικτών για

Οι συστάσεις των Ονείρων μας

Με αφορμή την γενική δημόσια συζήτηση για την πόλη επεξεργαστήκαμε ένα σύστημα προτάσεων για την πόλη της Θεσσαλονίκης που ρημάζεται πολιτικά και λειτουργικά ήδη από το μέσο του 20ου αιώνα και περιορίζεται

Ανακτώντας τους δρόμους: Τεχνικές και συνέπειες των αστικών ρυθμίσεων

Η βίαιη θεαματική επιβολή της τεχνικής-αισθητικής συνθήκης και των συνοδών ιδεών για την υιοθέτηση και την ανεξέλεγκτη χρήση οχημάτων (μηχανών) από την αρχή του 20ου αιώνα έως σήμερα μπορεί να τερματιστεί σύντομα.

Η Θεσσαλονίκη δεν χρειάζεται νέα ‘’εμβληματικά’’ κτίρια

Οι βασικοί πολιτικοί και αισθητικοί-φιλοσοφικοί άξονες που περιέγραψαν οι τρεις ομιλητές στην πρόσφατη ημερίδα με θέμα “Το δάσος στην Έκθεση” που διοργάνωσε το περιοδικό Οικοτοπία, στον Πολυχώρο Πολιτισμού ΕΝΕΚΕΝ, το Σάββατο 1η

Don't Miss

Τα Πάρκα των άλλων: Πράσινη ΣΟΦΙΑ / Софія

Πώς είναι η ζωή σε μια πόλη γεμάτη πάρκα; Μια

ΑΡΧΕΙΑ ΕΥΦΥΟΥΣ ΑΣΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ • το δάσος στην έκθεση

Δύο σημαντικές περιπτώσεις προτάσεων ολοκληρωμένου αστικού σχεδιασμού που αρχειοθετήθηκαν και