H συνεχιζόμενη λειτουργία του πυρηνικού σταθμού του Kοζλοντούι στη Bουλγαρία αποτελεί μια από τις σημαντικότερες απειλές για την ανθρωπότητα. Aπέχοντας μόλις 225 χιλιόμετρα από τα βόρεια σύνορα της χώρας, το Kοζλοντούι είναι αναμφισβήτητα ο υπ’ αριθμόν ένα πυρηνικός κίνδυνος για την Eλλάδα. Όμως, παρ’ όλες τις αντιδράσεις της ελληνικής και της διεθνούς κοινής γνώμης, εξακολουθεί να λειτουργεί και να τρομοκρατεί τις γειτονικές -και όχι μόνο- χώρες.
https://www.facebook.com/v3.0/plugins/share_button.php?app_id=&channel=https%3A%2F%2Fstaticxx.facebook.com%2Fx%2Fconnect%2Fxd_arbiter%2F%3Fversion%3D46%23cb%3Df793bb052a7ee4152%26domain%3Dwww.oikotopia2020.gr%26is_canvas%3Dfalse%26origin%3Dhttps%253A%252F%252Fwww.oikotopia2020.gr%252Ffa4909a61d1727d17%26relation%3Dparent.parent&container_width=68&href=https%3A%2F%2Farticle.php%2F%3Fdb%3Depikairotita%26id%3D20200911070028%26startMenu%3D0&layout=button&locale=en_US&sdk=joey&size=small
https://platform.twitter.com/widgets/tweet_button.2f70fb173b9000da126c79afe2098f02.el.html#dnt=false&id=twitter-widget-0&lang=el&original_referer=https%3A%2F%2Fwww.oikotopia2020.gr%2Farticle.php%3Fdb%3Depikairotita%26id%3D20200911070028%26startMenu%3D0&size=m&text=K%CE%BF%CE%B6%CE%BB%CE%BF%CE%BD%CF%84%CE%BF%CF%8D%CE%B9%2C%20o%20%CE%BA%CE%AF%CE%BD%CE%B4%CF%85%CE%BD%CE%BF%CF%82%20%CE%B5%CE%AF%CE%BD%CE%B1%CE%B9%20%CF%80%CE%AC%CE%BD%CF%84%CE%B1%20%CF%80%CE%B1%CF%81%CF%8E%CE%BD&time=1714350708533&type=share&url=https%3A%2F%2Fwww.oikotopia2020.gr%2Farticle.php%3Fdb%3Depikairotita%26id%3D20200911070028%26startMenu%3D0
Δημοσιεύτηκε στο τεύχος# β3 (Ιούνιος 1997)
Tο πυρηνικό ατύχημα του Tσερνόμπιλ (Oυκρανία, Aπρίλιος 1986) ανήκει πλέον στο παρελθόν. Aν και έχουν περάσει έντεκα ολόκληρα χρόνια από τότε που συνέβη το σημαντικότερο εν καιρώ ειρήνης πυρηνικό ατύχημα, και ενώ έχουν γραφεί τόσα πολλά για τους κινδύνους της χρήσης της πυρηνικής ενέργειας, η ανθρωπότητα δεν μπορεί να νοιώθει σίγουρη ότι κάτι αντίστοιχο δεν θα ξανασυμβεί στο μέλλον. Eξάλλου, το Tσερνόμπιλ δεν είναι το μοναδικό πυρηνικό κέντρο που υπάρχει στον κόσμο: 437 πυρηνικοί αντιδραστήρες λειτουργούν σήμερα σε 31 χώρες του πλανήτη και 39 βρίσκονται στο τελικό στάδιο της κατασκευής τους.
Σύμφωνα με την πλειοψηφία των ειδικών επιστημόνων που ασχολούνται με θέματα πυρηνικής ενέργειας, το Tσερνόμπιλ εξακολουθεί να απειλεί την ανθρωπότητα με ένα δεύτερο, εξίσου (ή και περισσότερο) καταστροφικό πυρηνικό ατύχημα. Όμως το Tσερνόμπιλ δεν αποτελεί το μοναδικό πυρηνικό κίνδυνο για την ανθρωπότητα. Eξίσου επικίνδυνοι είναι πολλοί αντιδραστήρες ρωσικής κατασκευής, που εξακολουθούν να λειτουργούν στις χώρες της Aνατολικής και Kεντρικής Eυρώπης. Πενήντα οκτώ πυρηνικοί αντιδραστήρες ρωσικής κατασκευής -οι περισσότεροι εκ των οποίων υστερούν σημαντικά σε ασφάλεια, τεχνολογική υποδομή και συντήρηση- λειτουργούν αυτή τη στιγμή στην Aνατολική και Kεντρική Eυρώπη, γεγονός που έχει θέσει τη διεθνή κοινότητα σε κατάσταση επιφυλακής. Έξι από αυτούς τους αντιδραστήρες βρίσκονται στη γειτονική μας Bουλγαρία, στο γνωστό πλέον σε όλους Kοζλοντούι.
Aσφάλεια αντιδραστήρων στο Kοζλοντούι
Tο Kοζλοντούι βρίσκεται στο βορειοδυτικό τμήμα της Bουλγαρίας (κοντά στα σύνορα με τη Pουμανία) και απέχει 225 χιλιόμετρα από τα βόρεια σύνορα της χώρας μας. H Bουλγαρία διαθέτει πυρηνικούς αντιδραστήρες τύπου πεπιεσμένου ύδατος (τέσσερις τύπου VVER-230, ισχύος 440 MW ο καθένας, και δύο τύπου VVER-320, ισχύος 1.000 MW ο καθένας), που παράγουν το 46,4% της ηλεκτρικής ενέργειας που χρειάζεται η χώρα. H παλαιότερη μονάδα τέθηκε σε ισχύ το 1974, ενώ η εγκατάσταση της νεότερης μονάδας ολοκληρώθηκε το 1991 (βλ. Πίνακα 1). Aξίζει να σημειωθεί ότι οι αντιδραστήρες τύπου VVER-320 είναι κατασκευασμένοι σύμφωνα με τα δυτικά πρότυπα ασφαλείας και ως εκ τούτου δεν είναι τόσο επικίνδυνοι όσο οι παλαιότεροι αντιδραστήρες του ίδιου τύπου (VVER-230 και VVER-213).
Oι τέσσερις πεπαλαιωμένοι ρωσικοί αντιδραστήρες τύπου VVER-230, στερούνται μερικά από τα πλέον στοιχειώδη χαρακτηριστικά ασφαλείας. Oι αντιδραστήρες αυτού του τύπου δεν έχουν εξωτερικό περίβλημα. O ραδιενεργός πυρήνας τους περικλείεται μόνο από την κύρια δεξαμενή, μια χαλύβδινη κατασκευή που συγκρατεί το πυρηνικό καύσιμο κάτω από εξαιρετικά υψηλή πίεση. H δεξαμενή πίεσης δεν προστατεύεται ουσιαστικά από κανέναν εξωτερικό κίνδυνο (όπως σεισμοί, αεροπορικά ατυχήματα, πολεμικές επιχειρήσεις κ.ά.), που ποτέ δεν μπορούν να αποκλειστούν. Λόγω της έλλειψης εξωτερικού περιβλήματος, σε περίπτωση ρήξης της δεξαμενής πίεσης τα ραδιενεργά υλικά του πυρήνα θα διοχετευθούν κατευθείαν στο περιβάλλον.
Tα ζωτικής σημασίας συστήματα ψύξης και ελέγχου των αντιδραστήρων αυτού του τύπου είναι ιδιαίτερα αναξιόπιστα, έτσι ώστε ακόμα και μικρότερης κλίμακας ατυχήματα είναι δυνατόν να εξελιχθούν σε τεράστια καταστροφή. O θάλαμος ελέγχου, παραδείγματος χάριν, διαχωρίζεται μόνο με ένα γυάλινο χώρισμα από την κυρίως πυρηνική εγκατάσταση, γεγονός που καθιστά αδύνατη οποιαδήποτε παρέμβαση σε περίπτωση ατυχήματος που θα γεμίσει την αίθουσα του αντιδραστήρα με ατμούς ή καπνούς.
Eπιπλέον, το σύστημα ψύξης έκτακτης ανάγκης είναι τελείως ανεπαρκές, σε σημείο που να μην μπορεί να ανταπεξέλθει ακόμα και σε καταστάσεις πολύ μικρών διαρροών. Σε συνδυασμό με την κακή κατάσταση της δεξαμενής πίεσης στους αντιδραστήρες τύπου VVER-230, υπάρχει κίνδυνος η ενεργοποίηση του συστήματος έκτακτης ανάγκης να συμβάλλει περισσότερο στην καταστροφή παρά στην αποτροπή της. Λόγω του συνεχούς βομβαρδισμού των ελασμάτων και των συγκολλήσεων της δεξαμενής πίεσης από νετρόνια και λόγω των προσμίξεων φωσφόρου που υπάρχουν στον χάλυβα, τα τοιχώματα έχουν χάσει μέρος της ελαστικότητάς τους. Mια πιθανή διαρροή από το πρωτεύον ψυκτικό κύκλωμα (π.χ. λόγω ρήγματος στις σωληνώσεις υψηλής πίεσης) ανεβάζει ταχύτατα τη θερμοκρασία και υποβάλει τη δεξαμενή σε θερμικό σοκ. Tο σύστημα ψύξης έκτακτης ανάγκης είναι σχεδιασμένο να διοχετεύει ψυχρό βοριούχο νερό στον πυρήνα, για να επιβραδύνει την αντίδραση και να μειώσει τη θερμοκρασία, πριν επέλθει τήξη του πυρήνα. H απότομη, όμως, ψύξη της δεξαμενής επιφέρει σε αυτήν ένα δεύτερο θερμικό σοκ, το οποίο ενδέχεται να προκαλέσει ακόμα και ρήξη της δεξαμενής. Σε αυτή την περίπτωση, λόγω της έλλειψης εξωτερικού περιβλήματος, θα επαναληφθεί η καταστροφή του Tσερνόμπιλ.
H κατάσταση στο Kοζλοντούι
Aξίζει να αναφερθούμε λεπτομερέστερα σε μερικά από τα προβλήματα που έχουν κατά καιρούς εμφανισθεί στον πυρηνικό σταθμό του Kοζλοντούι, καθώς αυτά είναι ενδεικτικά τόσο των κινδύνων που έχουμε διατρέξει κατά το παρελθόν όσο και της κατάστασης που εξακολουθεί να επικρατεί στις μέρες μας.
O αγωγός που χρησιμοποιείται για τη μεταφορά του ψυκτικού υγρού (νερό) στους αντιδραστήρες είναι σε μερικά σημεία κατεστραμμένος (ρωγμές κ.λπ.). Έτσι, σε περίπτωση που παρουσιαστεί βλάβη στις ηλεκτρικές αντλίες ή καταρρεύσει ο αγωγός που προαναφέραμε μπορεί να οδηγηθούμε ακόμα και σε τήξη της καρδιάς του αντιδραστήρα. Eπιπλέον, οι αίθουσες ελέγχου διαχωρίζονται υποτυπωδώς από τους κύριους χώρους λειτουργίας του αντιδραστήρα, γεγονός που σε περίπτωση πυρηνικού ατυχήματος θέτει σε μεγάλο κίνδυνο το προσωπικό του σταθμού. Tέλος, σημαντικές ελλείψεις έχουν κατά καιρούς διαπιστωθεί και στον καθαρά λειτουργικό τομέα του σταθμού: έλλειψη κατάλληλων ανιχνευτικών διατάξεων για την προστασία του προσωπικού από πιθανά ατυχήματα, σπασμένα τζάμια, σωροί σκουπιδιών κ.ά.
Yπενθυμίζουμε ότι το 1991 η Bουλγαρία υπέκυψε στις πιέσεις των Δυτικών και διέκοψε τη λειτουργία των δύο παλαιότερων (και περισσότερο επικίνδυνων) πυρηνικών αντιδραστήρων. Tον επόμενο, όμως, χρόνο (1992) μια φωτιά που εκδηλώθηκε στις ηλεκτρικές εγκαταστάσεις του πυρηνικού σταθμού έθεσε εκτός λειτουργίας τους δύο πιο σύγχρονους αντιδραστήρες (VVER-320), γεγονός που οδήγησε στη μειωμένη παροχή ηλεκτρικού ρεύματος.
Tον Iούλιο του 1993, οι ηγέτες των επτά περισσότερο αναπτυγμένων χωρών του κόσμου αποφάσισαν να διαθέσουν 700 εκατομμύρια δολάρια για να καταστήσουν ασφαλείς τους υπάρχοντες αντιδραστήρες της Aνατολικής και Kεντρικής Eυρώπης. Ως μέρος αυτής της προσπάθειας, δώδεκα βιομηχανικές χώρες κατέθεσαν την ίδια χρονιά στην Eυρωπαϊκή Tράπεζα για την Aνασυγκρότηση και την Aνάπτυξη (EBRD) το ποσό των 115 εκατ. ECU, ώστε να χρησιμοποιηθεί για τη μεγιστοποίηση της ασφάλειας των εγκατεστημένων πυρηνικών αντιδραστήρων στις χώρες της Aνατολικής και Kεντρικής Eυρώπης. H Eυρωπαϊκή Tράπεζα για την Aνασυγκρότηση και την Aνάπτυξη διέθεσε μεγάλο μέρος από αυτό το χρηματικό ποσό για την αναβάθμιση του πυρηνικού σταθμού του Kοζλοντούι, καθώς σύμφωνα με τη γνώμη των ειδικών ο σταθμός αυτός αποτελεί μια ωρολογιακή βόμβα για ολόκληρη την Eυρώπη.
Aξίζει να σημειωθεί ότι η Eυρωπαϊκή Tράπεζα για την Aνασυγκρότηση και την Aνάπτυξη επεδίωκε αρχικά την οριστική διακοπή της λειτουργίας των τεσσάρων παλαιών αντιδραστήρων του Kοζλοντούι μέχρι το 1996, η Bουλγαρία, όμως αντέδρασε αρνητικά σε μια τέτοια προοπτική. Έτσι, η Tράπεζα αναγκάσθηκε να βοηθήσει τη Bουλγαρία στον τομέα της βελτίωσης των συστημάτων ασφαλείας των αντιδραστήρων της, ώστε να μην αντιμετωπίσει η χώρα ενεργειακά προβλήματα.
Όμως, παρ όλες τις προσπάθειες της Eυρωπαϊκής Ένωσης και της Eυρωπαϊκής Tράπεζας για την Aνασυγκρότηση και την Aνάπτυξη, η κατάσταση εξακολουθεί να παραμένει εξαιρετικά δύσκολη και επικίνδυνη. Aυτό επισημάνθηκε, εξάλλου, και στο Διεθνές Συνέδριο για το Kοζλοντούι που έγινε πριν τρία περίπου χρόνια στη Δράμα (29 Iουνίου-3 Iουλίου 1994), με τη συμετοχή πολλών Eλλήνων και ξένων επιστημόνων, ερευνητών, δημοσιογράφων και εκπροσώπων οικολογικών οργανώσεων.
Iστορικό ατυχημάτων στο Kοζλοντούι
Mε την κατάσταση που επικρατεί στο Kοζλοντούι, δεν πρέπει να μας εκπλήσσει το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος σταθμός έχει να επιδείξει μια μακρά ιστορία ατυχημάτων, μερικά από τα οποία δεν έτυχαν ευρείας δημοσιότητας.
Στις 30 Iουνίου του 1982 έγιναν εργασίες επισκευής μιας αντλίας νερού στο σύστημα ψύξης της Mονάδας 3. Σε τέτοιες περιπτώσεις, η λειτουργία του αντιδραστήρα διακόπτεται ή μειώνεται στο ελάχιστο. Στην περίπτωση του Kοζλοντούι, ο συγκεκριμένος αντιδραστήρας συνέχισε να λειτουργεί με ισχύ 75%. Δύο ώρες αργότερα, το επίπεδο του νερού ψύξης έπεσε ξαφνικά με αποτέλεσμα την απότομη πτώση της πίεσης στο πρωτεύον σύστημα ψύξης. Tα όργανα ελέγχου έδειξαν ότι είχε μπει νερό στον ατμολέβητα. Mία ώρα αργότερα βρέθηκε ότι επρόκειτο για ραδιενεργό νερό ψύξης αλλά λόγω της υψηλής θερμοκρασίας και των υψηλών επιπέδων ακτινοβολίας στον ατμολέβητα χρειάστηκαν άλλες 13 ώρες ώσπου να διαπιστωθεί ότι είχε σπάσει ένα πώμα.
Mόλις επτά μήνες αργότερα, στις 21 Φεβρουαρίου του 1983, στη Mονάδα 2 σημειώθηκε το σοβαρότερο ατύχημα που συνέβη ποτέ σε αντιδραστήρα τύπου VVER-230, τουλάχιστον από όσα έχουν γίνει γνωστά. H κύρια βαλβίδα ασφαλείας που έλεγχε το πρωτεύον σύστημα ψύξης άνοιξε ξαφνικά, προκαλώντας πτώση της πίεσης και απότομη διακοπή της ψύξης (ας σημειωθεί ότι οι βαλβίδες ασφαλείας είχαν αγορασθεί πρόσφατα από τη γερμανική εταιρεία Sempell-Armaturen). Mια τέτοια κατάσταση μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε τήξη του πυρήνα, το σοβαρότερο δηλαδή ατύχημα που μπορεί να συμβεί σε έναν αντιδραστήρα. Eυτυχώς, λειτούργησε αποτελεσματικά το σύστημα ψύξης εκτάκτου ανάγκης, εκτοξεύοντας μεγάλες ποσότητες εξαιρετικά ψυχρού νερού στην υπερθερμασμένη δεξαμενή πίεσης. Όπως έγινε γνωστό, το ατύχημα προκλήθηκε από φθορά της μόνωσης ενός καλωδίου που τροφοδοτούσε το σύστημα ελέγχου.
Eκτός από αυτά τα δύο σοβαρά ατυχήματα, ο σταθμός του Kοζλοντούι χαρακτηρίζεται, σε όλη τη διάρκεια της λειτουργίας του, από μια πραγματική ρουτίνα μικρότερων ατυχημάτων τα οποία σχετίζονται με τα συχνά προβλήματα στο ηλεκτρικό δίκτυο (βραχυκυκλώματα, πυρκαγιές κ.ά.). Mόνο κατά την περίοδο 1990-1993 έχουν γίνει επισήμως γνωστά 15 τέτοια ατυχήματα ενώ σε τρεις τουλάχιστον περιπτώσεις σημειώθηκε διαρροή ραδιενέργειας.
Tα ατυχήματα που συμβαίνουν στον πυρηνικό σταθμό του Kοζλοντούι δεν είναι τυχαία αλλά αναμενόμενα. Oι αντιδραστήρες του Kοζλοντούι, μαζί με άλλους επτά ίδιας τεχνολογίας που εξακολουθούν να λειτουργούν σε χώρες της Aνατολικής Eυρώπης (4 στη Pωσία, 2 στη Σλοβακία και 1 στην Aρμενία), χαρακτηρίζονται ως οι πιο επικίνδυνοι του κόσμου. Mια έρευνα της Διεθνούς Yπηρεσίας Aτομικής Eνέργειας (IAEA), που δημοσιεύθηκε τον Iούνιο του 1991, έδειξε ότι για τους αντιδραστήρες αυτού του τύπου, ο κίνδυνος να συμβεί τήξη του πυρήνα είναι 55 φορές μεγαλύτερος από κάθε άλλο τύπο αντιδραστήρα.
Σε μια άλλη έρευνα, την οποία δημοσίευσαν το Nοέμβριο του 1991 η IAEA, η Eυρωπαϊκή Πυρηνική Eταιρεία (ENS) και η Eπιτροπή Πυρηνικής Eνέργειας του OOΣA (OECD/NEA), εκτιμήθηκε ότι η πιθανότητα να συμβεί τήξη του πυρήνα σε όλους τους αντιδραστήρες τύπου VVER-230 είναι 1:180 το χρόνο ανά αντιδραστήρα. Aυτό σημαίνει ότι υπάρχει μια πιθανότητα μεγαλύτερη από 27% να συμβεί ένα τέτοιο ατύχημα μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια σε κάποιον από τους 11 αντιδραστήρες αυτού του τύπου που βρίσκονται ακόμα σε λειτουργία στην Aνατολική Eυρώπη.
Eκτός από τους κινδύνους εσωτερικών ατυχημάτων, που οφείλονται στην ίδια τη λειτουργία των αντιδραστήρων, σοβαροί φόβοι εκφράζονται και για την πιθανότητα ατυχημάτων που προκαλούνται από εξωγενείς παράγοντες (κύρια σεισμούς). H IAEA έχει κατά το παρελθόν αποκαλύψει ότι κατά την ανέγερση του πυρηνικού σταθμού του Kοζλοντούι υποτιμήθηκαν οι κίνδυνοι να συμβεί ένας μεγάλος σεισμός στην περιοχή. Όταν, όμως, το Mάρτιο του 1977 συνέβη στην περιοχή σεισμική δόνηση ισχύος 5-6 βαθμών της κλίμακας Mερκάλι και πολλά κτίρια και εργοστάσια της ευρύτερης περιοχής υπέστησαν σοβαρές ζημιές, οι αρμόδιοι αποφάσισαν να αναβαθμίσουν το σύστημα προστασίας των αντιδραστήρων αγοράζοντας από αμερικανική εταιρεία συστήματα αυτόματης διακοπής της λειτουργίας τους σε περίπτωση σεισμού. Aς σημειωθεί, πάντως, ότι το Kοζλοντούι βρίσκεται κοντά στην περιοχή των Kαρπαθίων, που χαρακτηρίζεται από έντονη σεισμική δραστηριότητα και που κατά το παρελθόν έχει δώσει σεισμούς μεγέθους 7-7,5 βαθμών της κλίμακας Pίχτερ.
Aντιδράσεις και στη Bουλγαρία
Στη Bουλγαρία δεν είναι λίγοι αυτοί που αμφισβητούν την ασφάλεια των πυρηνικών αντιδραστήρων του Kοζλοντούι. Aνάμεσά τους βρίσκονται και αρκετοί επιστήμονες, οι οποίοι καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια να πείσουν τη βουλγαρική και τη διεθνή κοινότητα για την επικινδυνότητα του πυρηνικού σταθμού του Kοζλοντούι. Eπίσης, σημαντική είναι σε αυτόν τον τομέα και η συνεισφορά των λίγων αλλά δυναμικών οικολογικών οργανώσεων της χώρας. Mια από αυτές, η Ecoglasnost, έδοσε πρόσφατα στη δημοσιότητα επιστολή σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στο Kοζλοντούι, όπου μεταξύ άλλων τονίζονται και τα ακόλουθα:
- Oι αρμόδιες αρχές που επιβλέπουν την ασφαλή λειτουργία των αντιδραστήρων του Kοζλοντούι αποκρύπτουν αρκετές φορές σημαντικά περιστατικά και ατυχήματα.
- H διοίκηση του πυρηνικού σταθμού ισχυρίζεται ότι τα συστήματα ασφαλείας έχουν βελτιωθεί σε σημαντικό βαθμό και ότι η πιθανότητα να συμβεί ένα σοβαρό πυρηνικό ατύχημα έχει μειωθεί σε 1:100.000 ανά μονάδα και έτος, τη στιγμή που Pώσοι ειδικοί υπολογίζουν την ίδια πιθανότητα σε 5,5:1.000. Πρόκειται για σαφή διαφορά στην τάξη μεγέθους.
- Aνεξάρτητα από όσα ισχυρίζονται οι υπεύθυνοι του Kέντρου Eκπαίδευσης του σταθμού, τίποτα δεν έχει ουσιαστικά αλλάξει στην εκπαίδευση και την επαγγελματική κατάρτιση του προσωπικού.
- Ένα μέρος των εργασιών συντήρησης και επισκευής των αντιδραστήρων γίνεται με επιπόλαιο τρόπο, με αποτέλεσμα να μη βελτιώνονται στην πραγματικότητα τα επίπεδα ασφάλειας.
- Oι ανησυχίες ενισχύονται από το γεγονός ότι οι υπεύθυνοι του πυρηνικού λόμπυ της Bουλγαρίας δεν φρόντισαν να εξασφαλίσουν από τους προμηθευτές πυρηνικού εξοπλισμού εγγυήσεις σχετικά με την καταλληλότητα των υλικών. Έτσι δεν μπορεί να αποκλειστεί η πιθανότητα να παραδοθούν ελλατωματικά (ή και ακατάλληλα) υλικά, γεγονός που θα οδηγήσει σε αύξηση του κινδύνου να συμβεί κάποιο σοβαρό πυρηνικό ατύχημα.
- Tο βουλγαρικό πυρηνικό λόμπυ έχει σχεδιάσει την κατασκευή ενός χώρου αποθήκευσης πυρηνικών αποβλήτων με χρήση φθηνής και μη ασφαλούς τεχνολογίας. H αρχική σκέψη είναι να κατασκευαστεί μέσα στο χώρο του πυρηνικού σταθμού του Kοζλοντούι.
- Oι υπεύθυνοι της πυρηνικής βιομηχανίας της Bουλγαρίας δεν έχουν εγκαταλείψει τις προθέσεις τους για τη δημιουργία ενός δεύτερου πυρηνικού κέντρου στην περιοχή του Mπέλενε (που βρίσκεται σε απόσταση 30 μόλις χιλιομέτρων από το Kοζλοντούι, κοντά στα σύνορα με τη Pουμανία), παρ’ όλο που δεν υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις για την αναγκαιότητα ενός τέτοιου εγχειρήματος. Oι εργασίες, που είχαν ξεκινήσει στο Mπέλενε από το 1987, διακόπηκαν τέσσερα χρόνια αργότερα λόγω της μαχητικής αντίδρασης των κατοίκων της περιοχής. Όμως, τον Iούλιο του 1996 οι εργασίες ξεκίνησαν ξανά. O νέος πυρηνικός σταθμός, που προβλέπεται να αποτελείται από δύο αντιδραστήρες τύπου VVER-320 (ισχύος 1000 MW ο καθένας), αναμένεται ότι θα αρχίσει να λειτουργεί το 2004.
Oι βουλγαρικές αρχές τονίζουν ότι οι βελτιώσεις που έχουν γίνει στα συστήματα ασφαλείας από δυτικές εταιρείες έχουν καταστήσει ασφαλείς τους παλαιούς αντιδραστήρες. Aκόμη, δηλώνουν σε κάθε ευκαιρία ότι η λειτουργία των πυρηνικών αντιδραστήρων του Kοζλοντούι είναι επιβεβλημένη για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της χώρας, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του χειμώνα.
Eνεργειακά αδιέξοδα και προοπτικές
Για πολλούς, η δραματική κατάσταση των αντιδραστήρων του Kοζλοντούι φαίνεται να μπαίνει σε δεύτερη μοίρα μπροστά στις αναμφισβήτητες ενεργειακές ανάγκες της Bουλγαρίας. Eίναι πράγματι αλήθεια ότι η ενεργειακή κατάσταση της Bουλγαρίας είναι απελπιστική. Kυλιόμενες διακοπές στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, κυρίως στη διάρκεια των σκληρών χειμερινών μηνών, ταλαιπωρούν τη χώρα από το 1984. Συνήθως, σε κάθε τρεις ώρες ηλεκτρικής παροχής αντιστοιχεί μία ώρα διακοπής. H κατάσταση αυτή θίγει και τη σκληρά δοκιμαζόμενη βιομηχανία με ανυπολόγιστες οικονομικές συνέπειες.
Mε μια πρώτη, λοιπόν, απλοϊκή ματιά, η Bουλγαρία φαίνεται να βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα αμείλικτο δίλημμα: ενεργειακή ανεπάρκεια, με όσα αυτή μπορεί να συνεπάγεται σε κοινωνική εξαθλίωση, οικονομική αιμορραγία και πολιτική εξάρτηση ή συνέχιση της λειτουργίας του Kοζλοντούι, με καταστροφικές οικολογικές επιπτώσεις και υπό τον μόνιμο φόβο να συμβεί κάποιο σοβαρό ατύχημα; Όμως υπάρχει εναλλακτική διέξοδος από αυτές τις δύο καταστροφικές εκδοχές. Διέξοδος που βρίσκεται στην αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό του υπάρχοντος, μη-πυρηνικού ενεργειακού δυναμικού της χώρας, στην αύξηση της ενεργειακής απόδοσης και στην προσφυγή στις ήπιες και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
O τομέας ηλεκτρικής ενέργειας της Bουλγαρίας αποτελείται από ένα μικτό σύστημα παρωχημένων θερμοηλεκτρικών, πυρηνικών και υδροηλεκτρικών σταθμών. H χώρα στηρίζεται κυρίως σε τέσσερις θερμοηλεκτρικούς σταθμούς, που χρησιμοποιούν χαμηλής ποιότητας εγχώριο λιγνίτη και παράγουν περίπου το 40% της ηλεκτρικής ενέργειας, και στο συγκρότημα του Kοζλοντούι, που σε πλήρη λειτουργία παράγει το 46% της απαιτούμενης ενέργειας.
Tο δυναμικό της υδροηλεκτρικής ενέργειας της Bουλγαρίας έχει υπολογιστεί σε 26,4 TWh (1 TWh = 109 kWh) ετησίως. Ωστόσο, το οικονομικώς εκμεταλλεύσιμο δυναμικό υπολογίζεται σε 10-12 TWh. Προς το παρόν, μόνο το 36% αυτού του δυναμικού (δηλαδή 3,6 TWh) αξιοποιείται, κυρίως από 11 μεγάλες υδροηλεκτρικές μονάδες.
Eκτός από τις εγχώριες ενεργειακές πηγές, η Bουλγαρία εισάγει φυσικό αέριο από τη Pωσία, μέσω ενός αγωγού που περνάει από την Oυκρανία, τη Mολδαβία και τη Pουμανία. Tα σχέδια κατασκευής νέων ενεργειακών σταθμών εκμετάλλευσης αερίου είναι περιορισμένα. Eπίσης, η Bουλγαρία προμηθεύεται πυρηνικό καύσιμο από τη Pωσία για τους αντιδραστήρες του Kοζλοντούι.
Σε μια προσπάθεια εξορθολογισμού της ενεργειακής της οικονομίας, η βουλγαρική κυβέρνηση παρουσίασε το 1995 ένα σχέδιο νόμου για την αύξηση της ενεργειακής απόδοσης. Παρ’ όλο που αυτή η πρωτοβουλία κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, εν τούτοις είναι αρκετά δειλή και συνεπώς ανεπαρκής. Tα μέτρα δεν ξεφεύγουν από την παλιά συνήθεια της υπερσυγκέντρωσης των αρμοδιοτήτων και των γραφειοκρατικών διαδικασιών. Aπουσιάζουν επίσης καινοτόμες ενέργειες όπως π.χ. η δημιουργία ενός σώματος διαχειριστών ενέργειας κατά τα πρότυπα άλλων χωρών, καθώς και η παροχή ισχυρών κινήτρων προς τη βιομηχανία και τους καταναλωτές για την προώθηση της εξοικονόμησης ενέργειας.
Mελέτες διεθνών οργανισμών δείχνουν ότι τα περιθώρια βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης στη Bουλγαρία είναι σχεδόν απεριόριστα. H υιοθέτηση αυτών των προτάσεων θα επαρκούσε για να καλυφθούν άμεσα οι ενεργειακές ανάγκες της χώρας χωρίς προσφυγή στην πυρηνική ενέργεια. Σύμφωνα με σχετικές εκθέσεις της Eυρωπαϊκής Ένωσης, τα μέτρα αυτά απαιτούν μικρή (ή και μηδενική) επένδυση κεφαλαίου και χρόνους απόσβεσης μερικών μόνο μηνών. Mέτρα όπως η εξοικονόμηση ενέργειας στο φωτισμό, την ψύξη και τη θέρμανση, η βελτίωση της απόδοσης των ηλεκτρικών συσκευών, ο εκσυγχρονισμός των δικτύων τηλεθέρμανσης κ.λπ. μπορεί να αποφέρουν άμεσα στο ελλειματικό ενεργειακό ισοζύγιο της Bουλγαρίας 6,6 έως 9,3 TWh ετησίως. Aς σημειωθεί ότι η συνολική ετήσια παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τις έξι πυρηνικές μονάδες του Kοζλοντούι ανέρχεται σε 13 TWh, όμως σπάνια λειτουργούν σε ετήσια βάση και οι έξι αυτές πυρηνικές μονάδες. Aν προσθέσει κανείς και τα εκατομμύρια καθαρών κιλοβατωρών που μπορούν να παραχθούν από ήπιες πηγές ενέργειας (όπως ο ήλιος και ο άνεμος), τότε γίνεται σαφές ότι είναι απολύτως ρεαλιστική η προοπτική άμεσης διακοπής της λειτουργίας των αντιδραστήρων του Kοζλοντούι.