ΑΡΧΕΙΑ ΕΥΦΥΟΥΣ ΑΣΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ

Στην επικείμενη δημόσια εκδήλωση οι σημαντικότατες ομιλήτριες και πολίτες της πόλης, η Χάρις Χριστοδούλου και η Μαρία Λιλιμπάκη θα επαναφέρουν και θα διαθέσουν δημόσια δύο ιστορικές ομάδες μελετών, μέρος του γενικού περιβαλλοντικού και φιλοσοφικού σχεδίου που υπερασπίζει και διαθέτει, επίσης, δημόσια η ομάδα του ψηφιακού περιοδικού ΟΙΚΟΤΟΠΙΑ. Ένα εκπαιδευτικό ταξίδι στα αστικά Πάρκα της Σόφιας.

Πλήρης στρατηγικός σχεδιασμός για την πόλη Θεσσαλονίκη

τους όμορους δήμους, την εξοχή, τους περιαστικούς ελκυστές εκδρομών,

με πλοία, επίγειο σιδηρόδρομο και αστική συγκοινωνία

*Φωτογραφίες ευγανικά παραχωρημένες από τους εκδρομείς στην πρόσφατη επίσκεψή μας στην πράσινη Σόφια, ΙΙΙ 2025

Καθώς σκεπτόμαστε για την πόλη της Θεσσαλονίκης, τις πόλεις των Βαλκανίων και τις πόλεις του πλανήτη οφείλουμε να τροφοδοτήσουμε την δημόσια συζήτηση με το σύνολο των ευφυών μελετών χωρικής, πολιτικής, κοινωνικής εξέλιξης τόσο των μερών της όσο και του συνολικού λειτουργικού φυσικού και ανθρωπογενούς υποβάθρου της.


Αυτό που αποδείχτηκε από την έναρξη της συζήτησης για το οικόπεδο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης είναι πως ενώ σε διάφορες θέσεις επιστημονικής και πολιτικής, οικολογικής και περιβαλλοντικής έρευνας έχουν παραχθεί δεκάδες εξαιρετικές μελέτες διευθέτησης χώρου και χρόνου, δεκάδες προτάσεις ταχείας ή μακροπρόθεσμης πραγματοποίησης, οι άνθρωποι που κατά καιρούς αναλαμβάνουν την διοίκηση της πόλης παγιδεύονται σε μέτριες, αφελείς, άστοχες, καταστροφικές υιοθεσίες αντι-περιβαλλοντικών, εργολαβικών τακτικών, που δεν πείθουν για κάθε και οποιαδήποτε διάθεση ενδιαφέροντος για τους πολίτες.

->η παραθαλάσσια συγκοινωνία, η υπερ-τοπική θαλάσσια σύνδεση (Χαλκιδική, Πιερία), οι επίγειες (επί του οδικού δικτύου) σιδηροδρομικές συνδέσεις της πόλης με τις όμορες πόλεις Κιλκίς, Σέρρες, Έδεσσα, Κατερίνη,

->η γενική πυκνή φύτευση υψηλών δένδρων των συνδεδεμένων με το οικόπεδο Δ.Ε.Θ. οικοπέδων (Στρατηγείο, Α.Π.Θ., Μουσεία, Πάρκο Λεωφόρου Στρατού, Πλατεία στην παραλία μπροστά από τα Πάρκα ΧΑΝΘ-Ξαρχάκου, Παραλία (τμήμα από Θέατρο Μελίνα Μερκούρη έως ξενοδοχείο
MACEDONIA PALLAS),

->οι βυθίσεις τμημάτων δρόμων ώστε ο γενικός ενιαίος χώρος δημόσιων κήπων (όπως περιεγράφηκε) να είναι προσβάσιμος αλλά και ελεύθερος από τις καταστροφικές ποσότητες καυσαερίων, το ολικό δίκτυο ποδηλατοδρόμων και διαδρόμων οδοιπορίας, οι εντατικές πεζοδρομήσεις, οι απελευθερώσεις κάθε και όλων των ανενεργών τμημάτων αστικής επιφάνειας με ισχυρή φύτευση οπωροφόρων δένδρων.


->η κοινή και ενιαία πολιτική υιοθεσία των εκτάσεων των στρατοπέδων στο ‘’δυτικό τόξο’’ της πόλης καθώς και η ισχυρή δενδροφύτευση των ενδιάμεσων δρόμων σύνδεσης.

->η εγκατάσταση βιομηχανιών καθέτων καλλιεργειών ώστε να επιτευχθεί υπερ-δεκαπλάσια συγκομιδή και πλήρης έλεγχος της τροφής σε λαχανικά και φρούτα στο εσωτερικό των δημοτικών διαμερισμάτων,

-> η αποκάλυψη των καλυμμένων ρεμάτων και οι διαμορφώσεις των πρανών στις όχθες τους,

->η πολιτική ενεργοποίησης των πολιτών σε γειτονιές, συνοικίες για τον έλεγχο του άμεσου και όμορου περιβάλλοντός τους,

->η γενική κάλυψη και λειτουργική ενεργοποίηση των δωμάτων τόσο με λαχανόκηπους όσο και με τεχνολογίες συγκομιδής αιολικής και ηλιακής ενέργειας.

->η γενική κριτική της εδραιωμένης ιδεολογίας του ιδιωτικού οχήματος και η ανάδειξη των πυκνών, γενικών συνδυασμένων αστικών συγκοινωνιών (επίγειων, θαλάσσιων) με το ελάχιστο αντίτιμο για τους πολίτες

->ο γενικός σχεδιασμός περιβαλλοντικής ανάδειξης του περι-αστικού δάσους ΣέιχΣου, των εκτάσεων γύρω από την πόλη σε αποστάσεις έως 25 χιλιόμετρα γιατί η πόλη μπορεί και πρέπει να υποστηρίζει την εξοχή της

->ο γενικός σχεδιασμός μετά από εντατική και δημοκρατική δημόσια συζήτηση (διοίκηση, πανεπιστήμιο, οργανώσεις) του παραθαλάσσιου μετώπου της πόλης από το δέλτα των ποταμών έως την κοινότητα Αγγελοχωρίου με εγκατάσταση δημόσιων κήπων, μεγάλων και μικρού μεγέθους βοτανικών κήπων, λειτουργιών αθλητισμού του νερού και ήπιας αναψυχής,

->η ευφυής διευθέτηση της περιοχής νότια του αεροδρομίου με την δοκιμασμένη τακτική των
sponge cities, η επέκταση παρόμοιων επεμβάσεων προς την κοιλάδα της Ραιδεστού αλλά και σε ολόκληρο το όρος Χορτιάτης.

Μεγάλες αστικές επικράτειες σε ολόκληρο τον πλανήτη αναδιαμορφώνουν τη σχέση τους με το φυσικό και τεχνικό περιβάλλον αποδίδοντας κορυφαία αποτελέσματα για την ειρηνική, χαρούμενη, συλλογική, ανέμελη ζωή των πολιτών τους.

Εδώ ; Πέντε θηριώδη κτίρια και διακοσμητικά δένδρα ;


Στην επικείμενη δημόσια εκδήλωση οι σημαντικότατες ομιλήτριες και πολίτες της πόλης, η Χάρις Χριστοδούλου και η Μαρία Λιλιμπάκη θα επαναφέρουν και θα διαθέσουν δημόσια δύο ιστορικές ομάδες μελετών, μέρος του γενικού περιβαλλοντικού και φιλοσοφικού σχεδίου που υπερασπίζει και διαθέτει, επίσης, δημόσια η ομάδα του ψηφιακού περιοδικού ΟΙΚΟΤΟΠΙΑ.

Μαίρη Λιλιμπάκη “Επανασύνδεση της πόλης με την φύση

• Η Μαρία Λιλιμπάκη – Σπυροπούλου γεννήθηκε στα Χανιά και ζει στη Θεσσαλονίκη.

Σπούδασε Αρχιτεκτονική και Αρχαιολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Ασχολήθηκε κυρίως με τον αστικό σχεδιασμό με ειδικότερο αντικείμενο τους ιστορικούς και παραδοσιακούς τόπους και την ένταξη αρχαιολογικών χώρων στον αστικό ιστό. Εργάστηκε κυρίως στον Οργανισμό Ρυθμιστικού Θεσσαλονίκης Δίδαξε περιβαλλοντικό σχεδιασμό πόλεων και ανοιχτών δημόσιων χώρων στο ΑΠΕ. Το διδακτορικό της αναφέρεται στο Οικιστικό δίκτυο της Χαλκιδικής την περίοδο 1912 – 1960. Οι δημοσιεύσεις της αφορούν στον χώρο σε σχέση με την ιστορία, το περιβάλλον και την λογοτεχνία. Ως μέλος της ΕΛΛΕΤ (πρόεδρος του Παραρτήματος Θεσσαλονίκης) ασχολείται με τη βελτίωση του θεσμικού πλαισίου του χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού και τη φυσιογνωμία της πόλης.

Χάρις Χριστοδούλου: “Σχεδιασμοί φροντίδας για την δυτική Θεσσαλονίκη

• Η Χάρις Χριστοδούλου, δρ. αρχιτέκτονας μηχανικός & πολεοδόμος, είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Α.Π.Θ. και ιδρυτικό μέλος της Ερευνητικής Μονάδας για τις Πόλεις του Ευρωπαϊκού Νότου.

Τα ενδιαφέροντα της εστιάζονται στα αστικά έργα, τις διαδικασίες και τα προγράμματα παρεμβάσεων στον αστικό, περιαστικό και αστικοποιούμενο εξωαστικό χώρο, με φροντίδα για την ανθρώπινη συγκρότηση των σύγχρονων πόλεων, οικισμών και τοπίων. Διδάσκει αστικό, πολεοδομικό και χωρικό σχεδιασμό, και αστική γεωγραφία με έμφαση στην έμφυλη κατανόηση του χώρου. Κύριο πεδίο έρευνάς της είναι η πόλη και ο ευρύτερος χώρος της Θεσσαλονίκης.

Στο παρόν εστιάζεται στην κριτική κατανόηση της συμπλοκής του τουρισμού στα τοπία της πολιτισμικής και φυσικής κληρονομιάς στο ιστορικό κέντρο και τη μητροπολιτική περιοχή.

Είναι συγγραφέας του βιβλίου «Τοπία Αστικής Διάχυσης. Αστικοποίηση και Πολεοδομικός Σχεδιασμός» (2015), συν-συγραφέας και επιμελήτρια του εγχειριδίου «Βιώσιμος (;) Αστικός Σχεδιασμός. Βασικά Στοιχεία και Διαδικασίες» (2024). Έχει συνεργαστεί για πάνω από 20 χρόνια με Δήμους στην Ελλάδα και έχει λάβει διακρίσεις για έργα αστικού σχεδιασμού.

Στυλίδης Ιορδάνης

Ο Ιορδάνης Στυλίδης γεννήθηκε στην πόλη Έδεσσα του νομού Πέλλας, το 1959. Απόφοιτος της σχολής Αρχιτεκτόνων του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, είναι Αναπληρωτής καθηγητής του τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Κατέχει, επίσης, το δίπλωμα Οικονομικών σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Ασχολείται με την θεωρία και την συγγραφή θεμάτων οικολογίας, απο-ανάπτυξης, οικονομίας των μέσων στην αρχιτεκτονική, τεχνολογίας και ιστορίας της τεχνικής.

Έχει συγγράψει δέκα βιβλία και ισάριθμα δοκίμια στην σειρά κριτική/ που αναπτύσσει-δημοσιεύει στο ψηφιακό συνεχές. Ολόκληρο το συγγραφικό του έργο βρίσκεται δημοσιευμένο στις ψηφιακές αποθήκες ISSUU και SCRIBD. Διευθυνει τα ετήσια εργαστήρια σχεδιασμού DDW (Documentation and Design Workshops) σε κρίσιμες περιοχές της περιφέρειας της χώρας (μεταλλεία, οικοσυστήματα, κοινότητες) από όπου έχει δημοσιεύσει τεύχη αναφοράς και αποτίμησης των εργασιών.

Προηγούμενη ιστορία

Τα Πάρκα των άλλων: Πράσινη ΣΟΦΙΑ / Софія

Επόμενη ιστορία

Μεγάλοι Δημόσιοι κήποι στην πόλη Νέα Υόρκη (και αλλού)

Latest from Blog

Τα Πάρκα των άλλων: Πράσινη ΣΟΦΙΑ / Софія

Πώς είναι η ζωή σε μια πόλη γεμάτη πάρκα; Μια εκπαιδευτική και διερευνητική εκδρομή της Οικοτοπίας στην πράσινη Σόφια για να απολαύσουμε και να οραματιστούμε το πάρκο που μας αξίζει!

Το δάσος στην Έκθεση

Εκδήλωση για την παρουσίαση προτάσεων και ιδεών που έχουν επηρεάσει την αισθητική του χώρου και τις πολιτικές αναμόρφωσης αστικών επικρατειών με σκοπό την χαρούμενη, γαλήνια και ειρηνική ζωή των πολιτών.

ΔΕΘ: να φύγει! να πάει αλλού!

Ένα φωτορεπορτάζ στην αυθαίρετη κατάληψη της ΔΕΘ που έχει μετατρέψει το κέντρο της πόλης σε αποθήκη, παραγκούπολη και δωρεάν πάρκινγκ ημετέρων.

ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: “Ξενικά δένδρα και θάμνοι στην Ελλάδα”, Οι γνωστοί – άγνωστοι σύντροφοί μας στις πόλεις και στα χωριά

Τα συναντάμε σε πάρκα και κήπους, δενδροστοιχίες αλλά και αναδασώσεις, σε όλη την Ελλάδα. Είναι τα ξενικά ή εξωτικά (μη ιθαγενή) δέντρα και θάμνοι και ένα νέο ηλεκτρονικό βιβλίο μας παρουσιάζει τα

Παιδαριώδεις αλχημείες για την αδειοδότηση επικίνδυνου και καταστροφικού έργου στον υγρότοπο Τσαΐρια Περαίας

Παραθέτουμε την παρέμβαση της Οικοτοπίας στη δημόσια διαβούλευση που έληξε χτες, 4 Μαΐου 2023, επί της ΣΜΠΕ (έκδοση 2η) και της Τεχνικής έκθεσης καταγραφής των οικολογικών χαρακτηριστικών και των περιβαλλοντικών δεικτών για

Οι συστάσεις των Ονείρων μας

Με αφορμή την γενική δημόσια συζήτηση για την πόλη επεξεργαστήκαμε ένα σύστημα προτάσεων για την πόλη της Θεσσαλονίκης που ρημάζεται πολιτικά και λειτουργικά ήδη από το μέσο του 20ου αιώνα και περιορίζεται

Ανακτώντας τους δρόμους: Τεχνικές και συνέπειες των αστικών ρυθμίσεων

Η βίαιη θεαματική επιβολή της τεχνικής-αισθητικής συνθήκης και των συνοδών ιδεών για την υιοθέτηση και την ανεξέλεγκτη χρήση οχημάτων (μηχανών) από την αρχή του 20ου αιώνα έως σήμερα μπορεί να τερματιστεί σύντομα.

Η Θεσσαλονίκη δεν χρειάζεται νέα ‘’εμβληματικά’’ κτίρια

Οι βασικοί πολιτικοί και αισθητικοί-φιλοσοφικοί άξονες που περιέγραψαν οι τρεις ομιλητές στην πρόσφατη ημερίδα με θέμα “Το δάσος στην Έκθεση” που διοργάνωσε το περιοδικό Οικοτοπία, στον Πολυχώρο Πολιτισμού ΕΝΕΚΕΝ, το Σάββατο 1η

Don't Miss

Μεγάλοι Δημόσιοι κήποι στην πόλη Νέα Υόρκη (και αλλού)

Επιχειρούμε να τροφοδοτήσουμε τις δημόσιες συζητήσεις με εύφορα και ευφυή

Τα Πάρκα των άλλων: Πράσινη ΣΟΦΙΑ / Софія

Πώς είναι η ζωή σε μια πόλη γεμάτη πάρκα; Μια