Η ζωή, το πλήρες συμπεριληπτικό φαινόμενο σε συνθήκη εντροπίας, εδραιώνεται και ανθοφορεί εξαιτίας της ανταλλαγής ενέργειας σε ιδεώδη σημεία χρόνου, χώρου και σχέσεων ανταλλαγής (περιβάλλοντα).
Η θερμότητα του περιβάλλοντος (κλίμα) και η διάσπαση της τροφής (χημική δράση) οριοθετούν την εύρωστη ανάπτυξη κάθε οργανισμού που υπάρχει, ρυθμίζουν και ρυθμίζονται σε ακριβή σχέση με το εγγύς και ευρύτερο περιβάλλον τροποποιώντας το ή διαφεύγοντας από την σύσταση-ταυτότητά του όταν η εντροπική σχέση (τροφή, καλλιέργειες, πληθυσμός) καταρρεύσει. Στο εσωτερικό ατμοσφαιρικό περίβλημα του πλανήτη, τον φλοιό, το έδαφος, το υπέδαφος, τα ύδατα (Υδρόγειος), στα ήπια ή ακραία κλίματα όπου εκφράζεται δυναμικά η ζωή.
Εποπτεύοντας όσο χρειάζεται το φαινόμενο της εξέλιξης της ζωής στην ιστορία μπορούμε να απαριθμήσουμε τα λίγα, καίρια και ζωτικά, δείγματα σχέσεων όπου εκδηλώνεται η σχέση ισορροπίας και ταυτόχρονα η σχέση έκτασης-επέκτασης στον πλανήτη του ανθρωπίνου είδους. Η σπηλιά ως χώρος κατοικίας -σε οικονομία ενέργειας- από τον καιρό, οι καλλιέργειες ως οικονομία ενέργειας και διαβεβαίωση ασφαλούς ζωής στον κύκλο των εποχών, οι οχυροί οικισμοί υπεράσπισης της ζωής από τις επιθέσεις των ανθρώπων και τις ακατανόητες – τότε- εκδηλώσεις του καιρού, οι πρώτες μικρού μεγέθους πόλεις και η βαθμιαία γέννηση μεγαλύτερων πόλεων ως ιστορικών αποτελεσμάτων της συγκέντρωσης ολοένα και περισσότερο μεγαλύτερων αριθμών ανθρώπων σε ορισμένες περιοχές (πρώτες ύλες, τροφή, κόμβοι εμπορίου- επικοινωνίες, αισθητικές-φιλοσοφικές εγκαθιδρύσεις νοήματος/ιστορία). Η επιβίωση κάθε μεγάλης αυτοκρατορικής κυρίαρχης πόλης-δύναμης εδραιωνόταν και επιβεβαιωνόταν από την δυνατότητα κατοχής-ρύθμισης πηγών ενέργειας (τροφή).
Η έναρξη της μεγάλης δημόσιας συζήτησης για την ενέργεια, σήμερα, εδράζεται σε τρείς πυλώνες πολιτικών υποχρεώσεων που χρειάζεται, πλέον, να διευκρινιστούν και να μοιραστούν δημοκρατικά στα διευρυμένα ακροατήρια πολιτικά δρώντων πολιτών στον πλανήτη ώστε να διεκδικηθεί-συσταθεί η ενιαία, συνεπής και αποκλειστική στρατηγική ισορροπίας.
- Α το δικαίωμα για την τοπική παραγωγή/διανομή/κατανάλωση τροφής ιδεώδους ποιότητας χωρίς επεξεργασία και πρόσθετες χημικές επεξεργασίες.
- Β το δικαίωμα σε κοινόχρηστες ή δημόσιες θέσεις παραγωγής ενέργειας για θέρμανση- δροσισμό, ζεστό νερό, δίκτυα υγιεινής.
- Γ το δικαίωμα στην εργασία, την εκπαίδευση και την έρευνα για τους τρόπους και τις τελετές ζωής, την ολοκληρωμένη αειφόρο προστασία του περιβάλλοντος σε ενότητες ή περιφέρειες αλληλοσυνδεόμενων οικονομιών ζωής στην Υδρόγειο.
Υπό αυτές αλλά και τις πρόσθετες πολιτικές διεκδικήσεις που η στέρησή τους αποδυναμώνει κάθε σύγχρονη απόπειρα κοινωνικού μετασχηματισμού, καθώς υποτάσσει την καθημερινή ζωή από ισχυρή πολιτική συμπεριφορά σε άσκοπη επαναληπτική διαδικασία τυποποιημένων τιμολογημένων τελετών, χρειάζεται να διευκρινιστούν τα επόμενα τόσο για την χώρα μας όσο και για τις όμορες χώρες αλλά και τις χωρικές-πολιτικές οικονομίες-οικολογίες στον πλανήτη:
- …αν αυτή τη στιγμή, από ανανεώσιμες πηγές, παράγονται 7.310 τεραβατώρες τον χρόνο, το 26% της συνολικής παραγόμενης ενέργειας, τα κύματα θα μπορούσαν να δώσουν σε ολόκληρο τον πλανήτη 29.500 τεραβατώρες (Παγκόσμιο Συμβούλιο για την Ενέργεια)· το 14% αναλογεί στην Ευρώπη, 2.800 τεραβατώρες/έτος στη Δυτική και Βόρεια Ευρώπη και 1.300 στη Μεσόγειο (πηγή: εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)
- …Τα υπεράκτια αιολικά πάρκα είναι ένας από τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους κλάδους ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Όμως, η συντριπτική πλειονότητα των υφιστάμενων και σχεδιαζόμενων τέτοιων έργων βρίσκονται σήμερα σε σχετικά ρηχά νερά, όπου οι ανεμογεννήτριες τοποθετούνται σε θεμέλια που κατασκευάζονται στον βυθό της θάλασσας (πηγή: εφημερίδα ΒΗΜΑ).
Α
Η χώρα ανθοφόρησε οικονομικά στηριγμένη στην αφθονία αποθεμάτων λιγνίτη από την μεταπολεμική περίοδο έως την αρχή του 21 0υ αιώνα. Το σύνολο των οικονομιών του πλανήτη εκμεταλλεύτηκαν τα αποθέματα ορυκτών καυσίμων (άνθρακας, λιγνίτης, αέριο) εντός των διοικητικών τους ορίων για την δημιουργία και διατήρηση ανθεκτικού υποβάθρου πολιτισμού έως το τέλος του 20 ου αιώνα. Σε άλλες χώρες της ευρωπαϊκής ηπείρου σχεδιάστηκε και εφαρμόστηκε παραγωγή ενέργειας από θερμοηλεκτρικά εργοστάσια με πυρηνικά καύσιμα. Είτε ως τεχνική-τεχνολογική επιβολή των κυρίαρχων ελίτ εξουσίας (Γαλλία) είτε ως μόνη ενεργειακή δυνατότητα (Ιαπωνία). Και στις δύο περιπτώσεις το αποτέλεσμα ήταν η εκτίναξη των δεικτών ευζωίας και δημογραφίας. Αυτή η κορυφαία ανάπτυξη των πληθυσμών είχε σαν αποτέλεσμα την ισχυροποίηση και πολιτική εδραίωση πολύπλοκων κρατικών οντοτήτων διοίκησης αλλά και τον δημόσιο έλεγχο όλων των κρίσιμων δομών παραγωγής και διανομής πλούτου-ενέργειας. Τον κεντρικό, δηλαδή, έλεγχο των τιμολογίων ως δείκτη πολιτικής συνέπειας στις βασικές εξαιρετικές κατακτήσεις των κοινωνικών κινημάτων. Μην μπορώντας, ωστόσο, να αποτρέψουν το πέρασμα στην εποχή της ανεξέλεγκτης κατανάλωσης κάθε είδους προϊόντος εκτός κάθε μέτρησης και σχέσης ισορροπίας, χωρίς κριτική αποτίμηση της επιβάρυνσης του ισοζυγίου εντροπίας σε κάθε ορισμένη οικολογία αλλά κυρίως στο δίκτυο των διασυνδεδεμένων οικολογικών επικρατειών.
Β
Η χώρα άρχισε να εισάγει ενέργεια (ηλεκτρισμό, τροφή, αντικείμενα) χωρίς σύνδεση της πολιτικής και οικονομικής υποχρέωσής της με το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν, τον πλούτο της και, κυρίως χωρίς καμία δημόσια κριτική νουθεσία του κοινωνικού σώματος ώστε να αντισταθεί στην επέλαση του θεαματικού καταναλωτισμού με αποκορύφωση την καταστροφή στο χρηματιστήριο αξιών και την κατάρρευση της αγοράς ακινήτων-δανείων. Ο έλεγχος των τιμολογίων εξακολουθεί να ασκείται ακόμη από το κράτος ενώ προστίθενται στις χρεώσεις ποικίλοι φόροι που μετατρέπουν την διαδικασία πληρωμών σε τακτική συλλογής φόρων. Το κράτος ασκεί, τόσο στην χώρα όσο και στις χώρες της ευρωπαϊκής ένωσης αποκλειστικά τον έλεγχο των τιμών όσο και τον έλεγχο της τιμολογιακής πολιτικής. Η ηλεκτρική ενέργεια εξακολουθεί να παράγεται με καύση ορυκτών καυσίμων (λιγνίτη) που, φυσικά, από την έναρξη της λειτουργίας των πεδίων απέδωσε στις τοπικές κοινωνίες πλούτο και αξιοπρεπή ζωή με τίμημα την εκτεταμένη καταστροφή του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος.
Hey you guys! We’re gonna turn it on, we’re gonna bring you the power! We’re gonna light the dark of night like the brightest day in a whole new way! We’re gonna turn it on, we’re gonna bring you the power! We’re gonna tell you the truest words that you heard anybody say! Moving out in a new way, moving out in a new way! We’re gonna turn it on, we’re gonna bring you the power! It’s coming down the lines, strong as they can be, through the courtesy of the Electric Company, the Electric Company!
My name is Victoria Winters. My journey is beginning – a journey that I hope will open the doors of life and link my past with my future. A journey that will bring me to a dark place to the edge of the sea high atop Widow’s Hill; and a house called Collinwood. A world never known, with people I’ve never met. People who, tonight, are still only shadows in my mind but who will soon fill the days and nights of my tomorrow…
Roger Ramjet and his Eagles, fighting for our freedom.
Γ
Η οικονομική κρίση στην δεύτερη δεκαετία του 21ου αιώνα ταιριάζει με την έναρξη σχεδιασμού της μετάβασης από την χρήση ορυκτών καυσίμων (λιγνίτης, αέριο) στην εποχή των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (αιολική, ηλιακή, υδροηλεκτρική) αλλά και την έναρξη γενικής δημόσιας συζήτησης μεσαίας κλίμακας για το τυπικό και το ουσιαστικό υπόβαθρο των πολιτικών ενέργειας που είναι σημαντικές για την χώρα. Ορίζεται το απαραίτητο νομοθετικό πλαίσιο αδειοδότησης-δανειοδότησης εγκαταστάσεων ηλιακής ενέργειας μικρού και μεσαίου μεγέθους (χερσαίες εγκαταστάσεις σε πεδιάδες και καλλιεργητικά πεδία) αλλά επιπροσθέτως ορίζονται οι επενδυτικές κατευθύνσεις για την εγκατάσταση σύνθετων εγκαταστάσεων αιολικής ενέργειας (ανεμογεννήτριες εδάφους) χωρίς υποχρεώσεις και έλεγχο των θέσεών τους παρά τις γενικές συνεχείς αντιδράσεις πλήθους οργανώσεων για την τοποθέτησή τους σε προστατευόμενες περιοχές φυσικού πλούτου (κορυφογραμμές). Οι επενδύσεις αυτές είναι ελεγχόμενες από ιδιωτικές εταιρίες και η παραγόμενη ενέργεια περνάει στο δίκτυο χωρίς κανένα ενεργειακό όφελος στις εγγύς κοινότητες, τα χωριά και τις κωμοπόλεις. Η κερδοφορία των επενδύσεων κατευθύνεται αποκλειστικά στις ιδιωτικές επιχειρήσεις χωρίς το παραμικρό όφελος των τοπικών κοινωνιών. Η δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού ιδιωτικοποιείται όπως και η παροχή ενέργειας για θέρμανση και ζεστό νερό από αέριο. Οι νέες επενδύσεις σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας χρηματοδοτούνται με απευθείας φορολόγηση των πολιτών στα τιμολόγια ηλεκτρισμού και ενέργειας.
Οι νέες προτάσεις και η κριτική για την ενεργειακή φτώχεια και την ιδιοπαραγωγή ενέργειας απευθείας στο σημείο κατανάλωσης (κτίριο, συστάδα κτιρίων, οικισμός, χωριό) με απευθείας επιδοτούμενη επένδυση μικρής κλίμακας δεν υιοθετούνται ούτε επηρεάζουν την δημόσια συζήτηση, ως μέρος και στρατηγική της ευρωπαϊκής κατεύθυνσης οδηγιών για το μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα κτιρίων και ήπιων μικρής κλίμακας θυλάκων ενεργειακής ζήτησης- κατανάλωσης.
Επιπροσθέτως νέες ιδέες και προτάσεις προετοιμάζονται, ολοκληρώνονται και διατίθενται δημόσια χωρίς όμως να υιοθετούνται κατ’ ελάχιστον από τις συντηρητικές φιλελεύθερες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Η ιδέα για την κατασκευή πάρκων ανεμογεννητριών ανοικτής θαλάσσης, η ιδέα της εγκατάλειψης των μεγάλης κλίμακας επενδύσεων στην ενέργεια και της ολοκληρωμένης επιδότησης μικρών συστημάτων συγκομιδής ενέργειας στα κτίρια ή στην ύπαιθρο με στρατηγικό σκοπό την βαθμιαία ή ταχεία ενεργειακή αυτονόμηση μικρών και μεσαίων οικισμών στην ύπαιθρο αλλά, κυρίως, μεσαίων και μικρών μονάδων κτηνοτροφικής- αγροτικής παραγωγής. Η ιδέα της ολοκληρωμένης ανάπτυξης δικτύων Γεωθερμίας που φαίνεται πως είναι δυνατόν να απελευθερώσει ενεργειακά μεγάλες περιοχές της χώρας.
Ήδη, σε αυτή τη σύνθετη συζήτηση για την μελλοντική ενεργειακή αυτονόμηση κατοικιών, οικοδομικών τετραγώνων, συνοικιών, μικρών και μεσαίων περιαστικών-αγροτικών οικισμών παράγεται πλήθος τεχνικών και αισθητικών-πολιτικών προτάσεων που μπορούν και ήδη συμβάλλουν στην ενεργειακή οικονομία των κτιρίων. Βύθιση μέρους ή του συνόλου μεσαίων και μεγάλων κτιρίων στο έδαφος, σχεδιασμός του άμεσου περιβάλλοντος και πρόσθεση ισχυρής φύτευσης –σκιά-προστασία-δροσισμός- κάθετες καλλιέργειες και ισχυρή φύτευση των δωμάτων, κριτική της σπατάλης ενέργειας από ενεργειοβόρες βιομηχανίες που επιμένουν να μην εκσυγχρονίζουν τον εξοπλισμό τους ούτε να ρυθμίζουν την ροή και την ένταση της παραγωγής τους.
Στο πλέγμα των πολιτικών, των μερικών και γενικών δημοσίων συζητήσεων για την ενεργειακή αυτοδιάθεση τμημάτων ή συνόλων ζωής στην χώρα προστίθεται και η βία των γεω-στρατηγικών υποχρεώσεων-δεσμεύσεων της χώρας -αποκλειστική ευθύνη των διοικητικών ελίτ- χωρίς περιθώρια ευελιξίας και εφαρμογής εναλλακτικών ήπιων πολιτικών. Η δέσμευση της χώρας στην τροφοδοσία-εφοδιασμό σχιστολιθικού υγροποιημένου φυσικού αερίου από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής με αποθήκευση στις πόλεις Αλεξανδρούπολη, Καβάλα και Βόλο και διανομή στην Βαλκανική ενδοχώρα αλλά και η απενεργοποίηση του νεότευκτου εργοστασίου ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑ5 με ελάχιστη περιβαλλοντική επιβάρυνση σε σχέση με τις παλαιές μονάδες προσβάλλει σημαντικά τις δημόσιες δημοκρατικές πολιτικές περιβαλλοντικών ρυθμίσεων. Τακτικές συνέχισης της παραγωγής ενέργειας με τη χρήση ορυκτών καυσίμων σε καθορισμένο εύρος λειτουργίας ώστε να ισοσταθμίζεται το ενεργειακό ισοζύγιο ‘’όταν ο καιρός δεν βοηθάει’’ έχουν αποφασιστεί και χρηματοδοτούνται από την διοικητική ελίτ της Γερμανικής Ομοσπονδίας που, επιπροσθέτως, προχωράει γοργά, όπως και η Κίνα στην κατασκευή των πρώτων θερμοπυρηνικών αντιδραστήρων πυρηνικής σύντηξης τύπου ITER-TOKAMAK.
Η έρευνα, τέλος, για την μεγάλης κλίμακας βιομηχανική παραγωγή υδρογόνου φαίνεται πως σύντομα θα ανατρέψει, θα εξουδετερώσει τις παρούσες τεχνικές-νομοθετικές διευθετήσεις που, φαίνεται πως, εξακολουθούν μόνο για την αναγκαία κερδοφορία των βιομηχανιών παραγωγής συστημάτων και μηχανών παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο και τον άνεμο.
πηγή εικόνων: Interactive Art Ideas