6 Σεπτεμβρίου, 2024
21 ΛΕΠΤΑ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ

Συνέδριο TRISE: “Η Πολιτική της Κοινωνικής Οικολογίας: Από τη Θεωρία στην Πράξη”

Το Διεθνές Ινστιτούτο Κοινωνικής Οικολογίας (TRISE) ανακοινώνει το επόμενο συνέδριό του στις 25 – 27 Οκτωβρίου 2024 στην Αθήνα.

Το Διεθνές Ινστιτούτο Κοινωνικής Οικολογίας (TRISE) με χαρά ανακοινώνει το επόμενο συνέδριό του στις 25 – 27 Οκτωβρίου 2024 στην Αθήνα, με θέμα “Η πολιτική της κοινωνικής οικολογίας: από τη Θεωρία στην Πράξη”. Η συνάντηση στοχεύει να ανταποκριθεί στην ανάγκη οικοδόμησης του κινήματος μέσα από μια σειρά δραστηριοτήτων, συμπεριλαμβανομένων παρουσιάσεων και εργαστηρίων. Θα συγκεντρώσει πολίτες, ακτιβιστές και ερευνητές που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των πολλαπλών αγώνων για επιθυμητά κοινά μέλλοντα.

Το πλαίσιο

Οι σύγχρονες κρίσεις καθιστούν τον αγώνα κατά του σύγχρονου καπιταλισμού και των συναφών μορφών κυριαρχίας πιο επιτακτικό από ποτέ. Η παγκόσμια κυριαρχία του καπιταλισμού έχει εντείνει την εκμετάλλευση της εργασίας, τις κοινωνικές ανισότητες και την οικολογική κατάρρευση, ωθώντας τις ανθρώπινες κοινωνίες και το πλανητικό οικοσύστημα στα όρια.

Η εξαφάνιση ειδών και οι φυσικές καταστροφές από την κλιματική αλλαγή, που προκαλούνται από ένα κοινωνικό-οικονομικό σύστημα βασισμένο στην επιθετική αρπακτική οικονομική ανάπτυξη και το κέρδος πολυεθνικών μονοπωλίων, αλλάζουν, με πρωτοφανή ρυθμό, τις συνθήκες μέσα από τις οποίες αναπτύσσεται και εξελίσσεται η ζωή. Η πανδημία Covid-19 είναι μόνο η τελευταία εκδήλωση των καταστροφικών συνεπειών του μοντέλου της δυτικής κοινωνίας που βλέπει τη φύση ως πεδίο ολοκληρωτικής εκμετάλλευσης.

Ταυτόχρονα, οι στρατιωτικές συγκρούσεις έχουν και πάλι ξεκινήσει σε πολλές περιοχές και απειλούν να οδηγήσουν σε έναν νέο Παγκόσμιο Πόλεμο. Αυτές οι γεω-στρατηγικές εξελίξεις υπενθυμίζουν ότι η κυριαρχία του πλανήτη από έθνη-κράτη και το απεριόριστο ιδιωτικό κέρδος δεν μπορεί ποτέ να οδηγήσει σε διαρκή ειρήνη. Επιπλέον, αυτό το παγκόσμιο γεω-στρατηγικό περιβάλλον στρατιωτικοποίησης και πολιτικής ανασφάλειας έχει δώσει ισχυρή ώθηση στις φασιστικές πολιτικές προτάσεις παγκοσμίως, καθώς ήδη προσπαθούσαν να εκμεταλλευτούν τη λαϊκή αγανάκτηση που πυροδότησε η οικονομική κρίση του 2008.

Ωστόσο, παντού στον πλανήτη αναδύονται συλλογικές τακτικές αντίστασης. Η απήχηση των αγώνων για την πολιτική-κοινωνική απελευθέρωση των γυναικών, τη ριζοσπαστική οικολογία, τη φυλετική και οικονομική δικαιοσύνη και την άμεση δημοκρατία μαρτυρούν την αναδυόμενη επιθυμία για ένα απελευθερωτικό μέλλον. Τα ζωντανά παραδείγματα των ακτιβιστών Ζαπατίστας στην επαρχία Τσιάπας, στην χώρα Μεξικό και των Κούρδων της επαρχίας Ροζάβα στην Τουρκο-Συριακή μεθόριο αποδείκνύουν πώς μπορούν να μοιάζουν και να λειτουργούν μη καπιταλιστικές μορφές πολιτικής-κοινωνικής οργάνωσης χάρη σε δεκαετίες προσπαθειών από συλλογικές πολιτικές πρακτικές.

Οι πολίτες συνειδητοποιούν ότι η οικοδόμηση ενός διαφορετικού πολιτικά-φιλοσοφικά-κοινωνικά κόσμου μέσω της συλλογικής απελευθέρωσης δεν είναι μόνο επιθυμητή και εφικτή, αλλά και αναγκαία. Ένα αυξανόμενο ποσοστό ανθρώπων κατανοεί πως οι αξίες της αλληλεγγύης, της αμοιβαίας βοήθειας και της αρμονικής σχέσης με τη φύση ως πραγματικές εναλλακτικές στον νεοφιλελευθερισμό. Η συμφιλίωση της κοινωνίας με τη φύση είναι ουσιώδης: η ριζοσπαστική αλλαγή ξεκινά από την κατανόηση ότι μια οικολογικά ισορροπημένη και δημοκρατική κοινωνία δεν είναι αφηρημένο όνειρο αλλά μια πρακτική δυνατότητα εντός των πολιτικών δυνατοτήτων.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι ιδέες της κοινωνικής οικολογίας και του κοινοτισμού παρέχουν μια επαναστατική σειρά τακτικών για μια πορεία προς την «κοινοτική κοινωνία προσανατολισμένη στις ανθρώπινες ανάγκες, που ανταποκρίνεται στις οικολογικές επιταγές και αναπτύσσει μια νέα ηθική βασισμένη στον διαμοιρασμό και τη συνεργασία». Σε αυτή τη στιγμή της ιστορίας, που χαρακτηρίζεται από την επιδείνωση της κρίσης του καπιταλισμού και την άνοδο των ελπίδων και των διεκδικήσεων για ένα καλύτερο μέλλον, αυτές οι ιδέες έχουν πολλά να προσφέρουν σε εκείνους που αναζητούν μια ουτοπική οπτική και έναν ριζοσπαστικό δρόμο.

Διαπερασμένη από τον διαλεκτικό νατουραλισμό, η κοινωνική οικολογία παρουσιάζει δύο σημαντικά συμπληρωματικά έργα/τακτικές που ξεπερνούν την αφηρημένη κοινωνική θεωρία. Από τη μία, αμφισβητεί το υπάρχον καπιταλιστικό σύστημα και όλες τις μορφές καταπίεσης, συμπεριλαμβανομένου του ρατσισμού, του εθνοκεντρισμού και της πατριαρχίας. Από την άλλη, προσφέρει μια επαναστατική οπτική ανασυγκρότησης για μια οικολογική κοινωνία απελευθερωμένη από υλική ένδεια. Η κοινωνική οικολογία αντιμετωπίζει τους τρέχοντες κοινωνικούς αγώνες που αναδύονται τόσο σε αστικά όσο και σε αγροτικά πλαίσια, ενώ θίγει κεντρικά ζητήματα σχετικά με τη σχέση μας με τη φύση, την επιστήμη και την τεχνολογία.

Επιπλέον, η κοινωνική οικολογία προτείνει το πώς να κατασκευάσουμε μια νέα κοινωνία, προωθώντας πολιτικές στρατηγικές που συμπεριλαμβάνουν ομάδες συγγένειας και άμεσες συνελεύσεις πολιτών, το σχηματισμό κοινωνικών κινημάτων με άμεση δημοκρατία, καθώς και εκπαιδευτικά προγράμματα. Η κοινωνική οικολογία παρέχει μια ηθική συμπληρωματικότητας που θέτει τα θεμέλια των αγώνων για αλληλοβοήθεια, αυτοδιάθεση, αποκέντρωση, απελευθέρωση των φύλων, οριζοντιότητα και ισότητα.

Για να επιτευχθεί αυτό το όραμα ενός επιθυμητού μέλλοντος, χρειάζεται να εξερευνηθούν συλλογικές απαντήσεις σε πολλαπλές προκλήσεις. Από την περιφέρεια έως τα κέντρα του καπιταλισμού, αυτές οι απαντήσεις παίρνουν πολλές μορφές και σχήματα, αναδεικνύοντας τη φύση του ίδιου του κινήματος: αποκεντρωμένο, αυτόνομο και εξελισσόμενο. Για να δημιουργηθούν επιτυχημένες και μακροχρόνιες εναλλακτικές, πρέπει να αναπτυχθούν συνδέσεις μεταξύ αυτών των διαφορετικών πρωτοβουλιών. Τα μέλη τους πρέπει να συναντηθούν, να εκπαιδευτούν, να συζητήσουν, να μοιραστούν στρατηγικές και να χτίσουν δίκτυα.

Προσκεκλημένοι ομιλητές

Δείτε αναλυτικότερα πληροφορίες για τους προσκεκλημένους ομιλητές εδώ

  • Ana Mendez de Andés, αρχιτέκτονας και χωροτάκτης, καθηγήτρια στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο της Μαδρίτης.
  • Σταύρος Σταυρίδης, αρχιτέκτονας, καθηγητής στη σχολή αρχιτεκτίνων του ΕΜΠ
  • Natalia Mamonova, κοινωνιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης
  • Academy of Democratic Modernity, πλατφόρμα του επαναστατικού κινήματος για την ελευθερία των Κούρδων
  • Floréal M. Romero, ακτιβιστής και συγγραφέας
  • Κρίνη Καφίρη, εκπαιδευτικός, ερευνήτρια, ακτιβίστρια

Το αναλυτικό πρόγραμμα του συνεδρίου θα δημοσιευτεί σύντομα. Οικονομική ενίσχυση για το συνέδριο μπορείτε να κάνετε μέσα από τον σύνδεσμο: https://www.gofundme.com/f/support-the-trise-conference-next-september-in-athens

Μετάφραση κειμένου: Γιώργος Κωνσταντινίδης

Το TRISE λειτουργεί ανοικτό κοινωνικό χώρο στην Αθήνα, σε συνεργασία με ελυθεριακή κολλεκτίβα ΑΥΤΕΝΕΡΓΕΙΑ. Στον ίδιο χώρο λειτουργούν και τα γραφεία του περιοδικού ΑΥΤΟΛΕΞΕΙ.

Προηγούμενη ιστορία

Το όνομα μου είναι Νούλη (Jag Heter Noli)

Επόμενη ιστορία

David Graeber “Βασικό εισόδημα: πώς φτάνουμε εκεί;” (video)

Latest from Blog

Τα Πάρκα των άλλων: Πράσινη ΣΟΦΙΑ / Софія

Πώς είναι η ζωή σε μια πόλη γεμάτη πάρκα; Μια εκπαιδευτική και διερευνητική εκδρομή της Οικοτοπίας στην πράσινη Σόφια για να απολαύσουμε και να οραματιστούμε το πάρκο που μας αξίζει!

Το δάσος στην Έκθεση

Εκδήλωση για την παρουσίαση προτάσεων και ιδεών που έχουν επηρεάσει την αισθητική του χώρου και τις πολιτικές αναμόρφωσης αστικών επικρατειών με σκοπό την χαρούμενη, γαλήνια και ειρηνική ζωή των πολιτών.

ΔΕΘ: να φύγει! να πάει αλλού!

Ένα φωτορεπορτάζ στην αυθαίρετη κατάληψη της ΔΕΘ που έχει μετατρέψει το κέντρο της πόλης σε αποθήκη, παραγκούπολη και δωρεάν πάρκινγκ ημετέρων.

ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: “Ξενικά δένδρα και θάμνοι στην Ελλάδα”, Οι γνωστοί – άγνωστοι σύντροφοί μας στις πόλεις και στα χωριά

Τα συναντάμε σε πάρκα και κήπους, δενδροστοιχίες αλλά και αναδασώσεις, σε όλη την Ελλάδα. Είναι τα ξενικά ή εξωτικά (μη ιθαγενή) δέντρα και θάμνοι και ένα νέο ηλεκτρονικό βιβλίο μας παρουσιάζει τα

Παιδαριώδεις αλχημείες για την αδειοδότηση επικίνδυνου και καταστροφικού έργου στον υγρότοπο Τσαΐρια Περαίας

Παραθέτουμε την παρέμβαση της Οικοτοπίας στη δημόσια διαβούλευση που έληξε χτες, 4 Μαΐου 2023, επί της ΣΜΠΕ (έκδοση 2η) και της Τεχνικής έκθεσης καταγραφής των οικολογικών χαρακτηριστικών και των περιβαλλοντικών δεικτών για

Οι συστάσεις των Ονείρων μας

Με αφορμή την γενική δημόσια συζήτηση για την πόλη επεξεργαστήκαμε ένα σύστημα προτάσεων για την πόλη της Θεσσαλονίκης που ρημάζεται πολιτικά και λειτουργικά ήδη από το μέσο του 20ου αιώνα και περιορίζεται

Ανακτώντας τους δρόμους: Τεχνικές και συνέπειες των αστικών ρυθμίσεων

Η βίαιη θεαματική επιβολή της τεχνικής-αισθητικής συνθήκης και των συνοδών ιδεών για την υιοθέτηση και την ανεξέλεγκτη χρήση οχημάτων (μηχανών) από την αρχή του 20ου αιώνα έως σήμερα μπορεί να τερματιστεί σύντομα.

Η Θεσσαλονίκη δεν χρειάζεται νέα ‘’εμβληματικά’’ κτίρια

Οι βασικοί πολιτικοί και αισθητικοί-φιλοσοφικοί άξονες που περιέγραψαν οι τρεις ομιλητές στην πρόσφατη ημερίδα με θέμα “Το δάσος στην Έκθεση” που διοργάνωσε το περιοδικό Οικοτοπία, στον Πολυχώρο Πολιτισμού ΕΝΕΚΕΝ, το Σάββατο 1η