29 Ιουνίου, 2023
32 ΛΕΠΤΑ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ

“Πράσινη Βόρεια Εύβοια, με θάλασσα!” Εκδρομή της Οικοτοπίας, 2-5 Ιουνίου, 2023

Τί γίνεται στη Βόρεια Εύβοια, 2 χρόνια μετά τη μεγάλη πυρκαγιά? Η Εύβοια λέει: "Εδώ Εδέμ!" κι εμείς ταξιδεύουμε για να τη γνωρίσουμε και να τη γευτούμε. Δείτε το πρόγραμμά μας!

Περίπατοι στα Τοπία #6

Εδώ Εδέμ!

Τα καμένα δάση της Βόρειας Εύβοιας έδωσαν τα αναπάντεχα δώρα τους στους μελισσοκόμους και τους βοτανοσυλλέκτες της Εύβοιας, την ίδια ώρα που στέρησαν το βιός από τους ρητινοσυλλέκτες, τους υλοτόμους και τους κτηνοτρόφους. Πληγωμένο από τα λατομεία λευκολίθου και άλλων πολύτιμων ορυκτών που λειτουργούν εκεί από τις αρχές του 20 αι., το τοπίο της Εύβοιας, δέχτηκε ένα σχεδόν θανάσιμο χτύπημα από τη μεγάλη πυρκαγιά του Αύγουστου 2021. Είναι τέτοια όμως η ζωτικότητα της βορειοευβοιώτικης φύσης, είναι τόσο ιδιαίτερο το ανάγλυφο του νησιού, με το στενό αυτό ορεινό κομμάτι γης που βρέχεται και από το Αιγαίο και από τον Ευβοϊκό, που η φύση και οι άνθρωποί της ανακάμπτουν αργά και θαρραλέα σε μια νέα πιο συνειδητοποιημένη φάση τους. Αυτούς του ανθρώπους θα επιχειρήσουμε να συναντήσουμε σε διάφορες στάσεις της διαδρομής μας!

εύβοια μαντούδι
μαντούδι εύβοια
Στην περιήγησή μας στην Βόρεια Εύβοια θα γνωριστούμε με ντόπιους παραγωγούς που στάθηκαν ξανά στα πόδια τους με επιμονή.

 • “Εύβοια – Ζώσα Μνήμη”: Ομάδα προώθησης προϊόντων παραγωγών της Βόρειας Εύβοιας (μέλι, λάδι, βότανα κλπ)
 • “το ΦαΜελάκι”: οικογενειακή μελισσοκομία στους Παπάδες βόρειας Εύβοιας
 • “Peace by peas”: Μακροβιωτικά τρόφιμα από την Αμάρυνθο Εύβοιας
 • Δήμητρα, Μακροβιωτικό ειστιατόριο στη Χλακίδα
 • Ομάδα Σταγόνες – καλλιέργεια ροδιού και φυσική δόμηση, στη Βλαχιά Εύβοιας
«…Ο κάμπος πρασίνιζε, τα νερά κελαρούσαν, βαριές λιχουδιές άπιστων χταποδιών του γιαλού αναδίναν οι πόρτες (…) Τόπους – τόπους ο κάμπος στο βάθος άχνιζ’ αλαφρά (…) Δω και κει στα χωράφια τους οι κολλήγοι δουλεύαν. Πρασίνιζαν τα γρασίδια, εβόσκανε τ’ άλογα. Είχα φτάσει στο ρέμα (…) Από δώ και κάτω άρχιζε ο λόγγος. Ενας ελαιώνας απέραντος.
Τι δάσος! Τι δάσος! (…) Ελεγα αν είχα δικαίωμα θάκανα αυτό το λόγγο παράδεισο (…). Στο ποταμάκι οι καλαμιώνες φουντώσανε και έχουν ανθίσει οι ροδοδάφνες στις όχτες (…) Πατώντας αλαφρά στη σιωπή των πραγμάτων – ριγηλές μεσ’ στα μαύρα τους – οι νύχτες έρχουνται. Οι ουρανοί χαμηλώνουνε. Κάθουμαι και παρατηρώ τους ορίζοντες, στένω αφτί ούλη νύχτα, αφιγκράζομαι των νερών το κελάρυσμα, σφυγμομετρώ το καρδιοχτύπι της παύσης». 

 • Γιάννης Σκαρίμπας “Το θείο Τραγί” (1933)

καμένη εύβοιακαμένη εύβοια burned… not burned

Το δάσος που σώθηκε από θαύμα…

ή μήπως όχι;

Το δάσος Προκοπίου – Δραζίου είναι το μεγαλύτερο ιδιωτικό δάσος στην Ελλάδα, με έκταση σήμερα περίπου 40.000 στρέμματα. Αγοράστηκε από την Οικογένεια Noel – Baker το 1832, ως τσιφλίκι γνωστό με το όνομα “Αχμέτ Αγά”. Σήμερα το ιδιωτικό αυτό δάσος είναι κατά τα 3/4 εντός έκτασης του δικτύου Natura 2000, κι έχοντας κυριολεκτικά γλυτώσει “από του Χάρου τα δόντια”, κατά τη μεγάλη πυρκαγιά του Αυγούστου 2021, αποτελεί πλέον ένα μάρτυρα του εκπληκτικού δάσους Χαλεπίου πεύκης της Βόρειας Εύβοιας.

e;yboia prok;opi

εύβοια προκόπι
εύβοια προκόπι

1η ημέρα: Παρασκευή 2 Ιουνίου

προκόπι εύβοια

Το πρόγραμμά μας αναλυτικά

Συναντιόμαστε στις 14.00 στην οδό Μαργαροπούλου, πίσω από τον Σιδηροδρομικό σταθμό και στις 14.15 αναχωρούμε και βάζουμε πλώρη για το λιμανάκι στη Γλύφα, Φθιώτιδας (260 χλμ.) από όπου θα περάσουμε με το καραβάκι στην Εύβοια. Ενδιάμεσα, στις 16.00, θα κάνουμε μια μικρή στάση για ξεμούδιασμα στον ΣΕΑ Νίκαιας και στις 17.30 θα φτάσουμε στη Γλύφα.

Θα πάρουμε το τελευταίο καραβάκι για Αγιόκαμπο στις 18.00, που κάνει 25′ να περάσει απέναντι. Μέσα από μία όμορφη παραλιακή διαδρομή θα φτάσουμε στο Προκόπι στις 19.45, όπου μετά από ένα καλωσόρισμα και την τακτοποίησή μας στα δωμάτια, θα δειπνήσουμε στις ταβέρνες του χωριού.

Το βράδυ και πριν τα μεσάνυχτα όποιος επιθυμεί μπορεί να παρακολουθήσει την προβολή του ντοκυμανταίρ της Νέλλης Ψαρρού “Το Σχέδιο – μέρος 2ο “Πάρτυ συνεργειών”, που θα γίνει στην αίθουσα γιόγκα του ξενώνα. Πρόκειται για μία παραγωγή του 2022 που γυρίστηκε σε δύο μέρη και αφορά την καμμένη βόρεια Εύβοια. Όπως αναφέρει η Νέλλη Ψαρρού, η ταινία:

 “διερευνά μέσα από αναλύσεις, μαρτυρίες και ντοκουμέντα, το «Γιατί» αφέθηκαν να καούν δάση, χωριά, ζώα και καλλιέργειες στη Βόρεια Εύβοια τον Αύγουστο του 2021, τι ετοιμάζουν κυβέρνηση και εταιρείες για την περιοχή καθώς και από πότε ήταν έτοιμος ο σχεδιασμός αυτός. Πρόκειται για ένα σκάνδαλο με αλλαγές χρήσης γης, βιομηχανικές ζώνες και αιολικά”. 

εύβοια σχέδιο
εύβοια σχέδιο

2η ημέρα: Σάββατο 3 Ιουνίου

εύβοια μέλι

Προκόπι – Βλαχιά – Λίμνη – “Εύβοια – Ζώσα Μνήμη”

Αφού απολαύσουμε το πρωινό μας στου κήπους του Candili Estate, στις 10.00 θα έχουμε μια μικρή ξενάγηση στο Κονάκι και θα πάρουμε μια γεύση της μεγάλης ιστορίας αυτού του τόπου. Στις 11.00 θα κάνουμε μια περιήγηση στο δάσος του όρους Καντήλι, που σώθηκε σαν από θαύμα από την καταστροφική φωτιά του 2021, χάρη στη συνδρομή Ρουμάνων και Μολδαβών πυροσβεστών. Το Όρος Καντήλι είναι περιοχή του δικτύου NATURA 2000 και καλύπτεται στην ανατολική πλευρά του από πυκνά δάση Χαλεπίου πεύκης, Μαύρης πεύκης και Ελάτης. Η ψηλότερη κορφή του είναι 1246 μ.

Νωρίς το μεσημέρι στις 12.00 αναχωρούμε για την υπέροχη παραλία της Βλαχιάς (39 χλμ), όπου θα κάνουμε μπάνιο στη θάλασσα και θα γευματίσουμε στις παραλιακές ταβέρνες. Το απόγευμα στις 16.30 αναχωρούμε για την όμορφη νεοκλασσική Λίμνη (49 χλμ), όπου θα περιηγηθούμε και θα πιούμε τον απογευματινό καφέ μας. Στις 19.00 φεύγουμε από την Λίμνη κι επιστρέφουμε στο Προκόπι (30 χλμ).

Στις 20.00, στον Ξενώνα μας, θα έχουμε μία συζήτηση με τον Κώστα Χαραλαμπίδη ιδρυτικό μέλος της ομάδας “Βόρεια Εύβοια – Ζώσα Μνήμη”, που θα μας δώσει μια εικόνα για την κατάσταση των παραγωγών και των κατοίκων της περιοχής μετά την καταστροφική πυρκαγιά του 2021. (Βόρεια Εύβοια Ζώσα Μνήμη)

“Αφού, λοιπόν, βρεθήκαμε στο επίκεντρο της μεγαλύτερης οικολογικής καταστροφής στην Ελλάδα, βάλαμε στόχο να αναδείξουμε το παραγωγικό δυναμικό της ευρύτερης περιοχής της Βόρειας Εύβοιας και να το προβάλουμε σε ένα αλληλέγγυο και κοινωνικά υπεύθυνο κοινό. Θέλουμε να δείξουμε σε όλους ότι είμαστε ακόμα ζωντανοί και αποτελούμε τον νέο σπόρο από τον οποίο θα βλαστήσει το μέλλον της όμορφης περιοχής μας”. 

εύβοια βλαχιά
εύβοια λίμνη
εύβοια προκόπι

3η ημέρα: Κυριακή 4 Ιουνίου

εύβοια χιλιαδού

“Εκδρομή μέσα στην εκδρομή” Χιλιαδού – Χαλκίδα

Αφού πάρουμε το πρωινό μας, ξεκινάμε στις 9.30 και κατευθυνόμαστε προς την “διεθνή” πια παραλία Χιλιαδού (76 χλμ.) για μπάνιο, καφέ και τυροπιτάρια. Για όσους ξέχασαν να πάρουν το μαγιώ τους, υπάρχει και το τμήμα γυμνιστών στο πιο όμορφο μέρος της παραλίας Χιλιαδούς. Αφού εξερευνήσουμε την Χιλιαδού, αναχωρούμε στις 14:00 για φαγητό στους Στρώπονες (12 χλμ), ένα όμορφο ορεινό χωριό της Δίρφης, περίφημο για τις ντομάτες του. Στις 16.30 επιβιβαζόμαστε στο λεωφορείο με κατεύθυνση τη Χαλκίδα (50 χλμ), όπου θα πιούμε τον απογευματινό μας καφέ. Στις 18.30 φεύγουμε για το Προκόπι (49 χλμ). Δείπνο στις ταβέρνες του χωριού και διανυκτέρευση στον Ξενώνα Candili Estate στο Προκόπι.

εύβοια χιλιαδού
εύβοια χιλιαδού
δίρφη

4η μέρα: Δευτέρα 5 Ιούνιου

εύβοια καμένα

Οδική διαδρομή στα καμμένα δάση της Βόρειας Εύβοιας – birdwatching στο Διβάρι Ιστιαίας – επιστροφή στη Θεσσαλονίκη

Αρχίζει το ταξίδι της επιστροφής, με αναχώρηση στις 9:00 από το Προκόπι, αφού παραλάβουμε το μακροβιωτικό κολατσό μας για το ταξίδι.

Θα ακολουθήσουμε μία διαδρομή προς τα βόρεια, μέσα από την καρδιά του καμένου δάσους και τους οικισμούς που όλοι είχαμε ακούσει με σπαραχτικό τρόπο στη μεγάλη πυρκαγιά του 2021: Παπάδες, Ψαροπούλι, Ελληνικά, Αγριοβότανο. Στηα διαδρομή αυτή θα υπάρχει επεξήγηση του πώς και γιατί επεκτάθηκε τόσο πολύ η φωτιά στην περιοχή, τον Αύγουστο 2021.

Στις 12.30 θα φτάσουμε στα Κανατάδικα (39 χλμ), παραλιακό οικισμό στην περιοχή της Ιστιαίας, όπου μπορούμε να κάνουμε μπάνιο, αλλά και λίγη παρατήρηση πουλιών στις μικρές αλλά αξιόλογες λιμνοθάλασσες Μικρό και Μεγάλο Διβάρι Ιστιαίας. Γεύμα στην παραλιακές ταβέρνες στα Κανατάδικα και αναχώρηση στις 15.00 για Αγιόκαμπο (17 χλμ), από όπου θα πάρουμε το καραβάκι για την Γλύφα στις 16:00.

Επιβιβαζόμαστε στο λεωφορείο στις 17.00 από τη Γλύφα και οδεύουμε βόρεια προς Θεσσαλονίκη. Στη διαδρομή θα κάνουμε μία στάση για καφέ και ξεμούδιασμα στον Παλαιό Παντελεήμονα και αναμένεται να φτάσουμε στην Θεσσαλονίκη στις 21.30.

μακροβιωτικό κολατσό

εύβοια προκόπι

Πληροφορίες συμμετοχής

Η τιμή της εκδρομής είναι 225€/άτομο σε δίκλινο δωμάτιοΤρίκλινο δωμάτιο: 195€. Διατίθενται και τετράκλινα δωμάτια σε ευνοϊκή τιμή για οικογένειες με παιδιά: 530€ για 4 άτομα (έκπτωση 18%!). Στην τιμή περιλαμβάνονται τα παρακάτω:

 • μεταφορές με σύγχρονο κλιματιζόμενο λεωφορείο
 • τρεις διανυκτερεύσεις με πρωϊνό στον Ξενώνα Candili Estate στο Προκόπι Ευβοίας
 • μακροβιωτικό κολατσό τη Δευτέρα 5 Ιουνίου
 • εισητήρια πλοίων ξενάγηση και
 • συνοδεία σε όλη τη διάρκεια της εκδρομής οργάνωση και συντονισμός εκδρομής ενημερωτικό υλικό για τις περιοχές που θα δούμε κιάλια και τηλεσκόπιο για παρατήρηση πουλιών.

Στην τιμή δεν συμπεριλαμβάνονται: εισητήρια σε μουσεία, ποτά, καφέδες, ΦΠΑ 24%

Πώς δηλώνουμε συμμετοχή;

Δηλώνουμε τη συμμετοχή μας στέλνοντας ονοματεπώνυμο, αριθμό ατόμων, επιλογή δωματίου (δίκλινο κλπ), e-mail ή δ/νση facebook και κινητό τηλέφωνο με έναν από τους παρακάτω τρόπους:

Η κράτησή σας επιβεβαιώνεται με την κατάθεση προκαταβολής ύψους 150€ για κάθε συμμετοχή, σε λογαριασμό που θα σας δοθεί μόλις επικοινωνήσετε μαζί μας. Κρατήσεις γίνονται έως τις 25 Μαΐου 2023. Επιστροφές του συνόλου του ποσού, έως και 30 Μαΐου 2023. Παρακαλούμε ενημερώστε μας εγκαίρως σε περίπτωση που έχετε κάποια δυσανεξία (π.χ. γλουτένη, ξηροί καρποί κλπ), ή διατροφική προτίμηση (vegan, vegetarian), ώστε να προσαρμοστεί ανάλογα το πρωινό μας.

Δεχόμαστε και συμμετοχές από άλλες πόλεις (Λάρισα, Αθήνα). Επικοινωνείστε μαζί μας για τις σχετικές συνεννοήσεις.

Τι να έχετε μαζί σας: άνετα παπούτσια για ελαφρύ περπάτημα, παγούρι, καπέλο, αντηλιακή κρέμα, μαγιώ, πετσέτες, ομπρέλες και ότι χρειάζεστε αν θέλετε να κάνετε μπάνιο στη θάλασσα. Για να μειώσουμε τη χρήση πλαστικών σας παρακαλούμε να έχετε μαζί σας παγουράκι ή ποτήρι κι εμείς θα σας παρέχουμε νερό πηγής για να ξεδιψάσετε…

Για την καλύτερη διοργάνωση της εκδρομής μας, σας παρακαλούμε ολοκληρώστε την εγγραφή σας καταθέτοντας άμεσα την προκαταβολή. Επιστροφή ολόκληρου του χρηματικού ποσού για ακύρωση συμμετοχής μπορεί να γίνει μέχρι και 4 ημέρες πριν από την ημέρα έναρξης της εξόρμησης, ως την Τρίτη 30 Μαΐου 2023. Επιστροφή 70% του χρηματικού ποσού (παρακράτηση προκαταβολής 30%) για ακύρωση συμμετοχής μπορεί να γίνει μέχρι και 2 ημέρες πριν από την ημέρα έναρξης της εξόρμησης. Σε διαφορετική περίπτωση δεν γίνεται επιστροφή λόγω των προγραμματισμένων εξόδων της δραστηριότητας.

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

Προηγούμενη ιστορία

Το περιαστικό δάσος της Θεσσαλονίκης

old tree
Επόμενη ιστορία

Latest from Blog

ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: “Ξενικά δένδρα και θάμνοι στην Ελλάδα”, Οι γνωστοί – άγνωστοι σύντροφοί μας στις πόλεις και στα χωριά

Τα συναντάμε σε πάρκα και κήπους, δενδροστοιχίες αλλά και αναδασώσεις, σε όλη την Ελλάδα. Είναι τα ξενικά ή εξωτικά (μη ιθαγενή) δέντρα και θάμνοι και ένα νέο ηλεκτρονικό βιβλίο μας παρουσιάζει τα

Παιδαριώδεις αλχημείες για την αδειοδότηση επικίνδυνου και καταστροφικού έργου στον υγρότοπο Τσαΐρια Περαίας

Παραθέτουμε την παρέμβαση της Οικοτοπίας στη δημόσια διαβούλευση που έληξε χτες, 4 Μαΐου 2023, επί της ΣΜΠΕ (έκδοση 2η) και της Τεχνικής έκθεσης καταγραφής των οικολογικών χαρακτηριστικών και των περιβαλλοντικών δεικτών για

Οι συστάσεις των Ονείρων μας

Με αφορμή την γενική δημόσια συζήτηση για την πόλη επεξεργαστήκαμε ένα σύστημα προτάσεων για την πόλη της Θεσσαλονίκης που ρημάζεται πολιτικά και λειτουργικά ήδη από το μέσο του 20ου αιώνα και περιορίζεται

Ανακτώντας τους δρόμους: Τεχνικές και συνέπειες των αστικών ρυθμίσεων

Η βίαιη θεαματική επιβολή της τεχνικής-αισθητικής συνθήκης και των συνοδών ιδεών για την υιοθέτηση και την ανεξέλεγκτη χρήση οχημάτων (μηχανών) από την αρχή του 20ου αιώνα έως σήμερα μπορεί να τερματιστεί σύντομα.

ΔιαΝΕΟσις, Natura και Τουρισμός

Η νέα μελέτη της dianeosis για την ανάπτυξη του τουρισμού στις περιοχές του Δικτύου Natura 2000 (Ν2Κ) στην Ελλάδα, υποστηρίζει ότι μπορούν να φτάσουν τα 2 δισ. € τα έσοδα από την

Ξέρετε τι παίζεται στις ευρωεκλογές για την χώρα μας;

Με μια επιχείρηση απλούστευσης και αφαιρετικής προσέγγισης θα προσπαθήσω να εκθέσω την διακύβευση των επερχόμενων Ευρωεκλογών για την Ελλάδα και την Ευρώπη και τον καθοριστικό ρόλο των Πρασίνων σε αυτές. Τέσσερεις βασικοί

Don't Miss

Τα δέντρα του Τόπου μας – έμπνευση στη σκιά των δέντρων

Η Αρτέον Εκδοτική και το Λαογραφικό & Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας-Θράκης

Διδάγματα από μια καταστροφή: πώς θα αποφύγουμε την «επόμενη Δαδιά»;

Σκοπός του παρόντος άρθρου είναι να αναδείξει με σύντομο τρόπο