31 Μαΐου, 2024
19 ΛΕΠΤΑ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ

Ξέρετε τι παίζεται στις ευρωεκλογές για την χώρα μας;

Με μια επιχείρηση απλούστευσης και αφαιρετικής προσέγγισης θα προσπαθήσω να εκθέσω την διακύβευση των επερχόμενων Ευρωεκλογών για την Ελλάδα και την Ευρώπη και τον καθοριστικό ρόλο των Πρασίνων σε αυτές.

Τέσσερεις βασικοί τομείς της πολιτικής ζωής διακυβεύονται στις Ευρωεκλογές που θα διεξαχθούν στις 9 Ιουνίου στην χώρα μας.

Ο πρώτος είναι η ενεργειακή δικαιοσύνη.

Ο δεύτερος είναι η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.

Ο τρίτος είναι η δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Και ο τέταρτος είναι η κοινωνική συνοχή.

Την τύχη αυτών των τεσσάρων τομέων την διεκδικούν δύο μεγάλα μπλοκς. Από την μία βρίσκονται η Αριστερά, οι Σοσιαλιστές και οι Πράσινοι και από την άλλη η Δεξιά με την Ακροδεξιά που μέσα από συμβιβασμούς και αλληλοϋποχωρήσεις συνεργάζονται μεταξύ τους για να συγκεντρώσουν πλειοψηφίες στο ευρωκοινοβούλιο.

Πέραν των κανονισμών που ψηφίζονται στο Ευρωκοινοβούλιο η ουσία επικεντρώνεται στο που θα διοχετευθούν οι επιδοτήσεις.

Στον πρώτο τομέα της ενεργειακής δικαιοσύνης από την μία το δεξιό μπλοκ υποστηριζόμενο από την ακροδεξιά επιχειρεί να δώσει σε μεγάλα οικονομικά συμφέροντα την διαχείριση της ενέργειας (στον τομέα αυτόν υποστηρίζει και τις εξορύξεις), από την άλλη το μπλοκ της Αριστεράς, και των Πράσινων με συμβιβασμό των Σοσιαλιστών επιδιώκει να υπάρξει αποκέντρωση, και τοπική ή ατομική παραγωγή της ενέργειας από κάθε επιχείρηση και νοικοκυριό και άμεση κατάργηση των εξορύξεων.

Η μάχη δίνεται και στον τομέα των μεταφορών. Το μπλοκ των Αριστερών, Πράσινων και Σοσιαλιστών προωθούν τις εναλλακτικές μετακινήσεις με τραίνα, Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και ποδήλατα, ενώ το δεξιό και ακροδεξιό μπλοκ επιδιώκει να συντηρήσει τις παραδοσιακές αυτοκινητοβιομηχανίες και τις επιχειρήσεις εμπορίας καυσίμων.

Στον δεύτερο τομέα το μπλοκ της Αριστεράς των Σοσιαλιστών και των Πράσινων επιδιώκει την ανάταξη της βιοποικιλότητας, τις εναλλακτικές καλλιέργειες χωρίς φυτοφάρμακα, την στήριξη των ανεξάρτητων καλλιεργητών, την υγιεινή διατροφή ποιότητας και την απόλυτη προστασία των οικοσυστημάτων και των θαλασσών.

Το Δεξιό και ακροδεξιό μπλοκ αντιστέκεται και προσπαθεί να επιχορηγήσει την αποκατάσταση των ζημιών και να μην επενδύσει στην ανατροπή των περιβαλλοντικών αιτιών, να συντηρήσει τις εντατικές καλλιέργειες και τα μεγάλα καρτέλ εμπορίας της διατροφής και να αργοπορήσει όσο μπορεί την ουσιαστική προστασία των οικοσυστημάτων στα σημεία όπου δρουν μεγάλοι επενδυτές.

Στον τρίτο τομέα της διακύβευσης πρωταγωνιστεί η ακροδεξιά που επιθυμεί συρρίκνωση των δημοκρατικών θεσμών και των ανθρώπινων δικαιωμάτων έχοντας την υποστήριξη της δεξιάς μέσα από την ανταλλαγή της υποστήριξης για τους τρεις άλλους τομείς. Εδώ με τον λαϊκισμό και την ρητορική του μίσους αναπτύσσεται μια αντιτρομοκρατική θεωρία, κατά των μεταναστών, των μειονοτήτων, με τις παρακολουθήσεις και με την ανεργία ως εργαλείο φόβου.

Το μπλοκ της Αριστεράς, των Σοσιαλιστών και των Πρασίνων ουσιαστικά προσπαθεί να διατηρήσει το Ευρωπαϊκό κεκτημένο και το Κράτος δικαίου που συνδέεται άμεσα και με την Ευρωπαϊκή ενοποίηση, ενώ επιδιώκει να διευρύνει την διαφάνεια στη δημόσια διοίκηση.

Και στον τέταρτο τομέα η Δεξιά επιδιώκει τη συρρίκνωση του Κοινωνικού Κράτους, την ιδιωτικοποίηση των δημοσίων αγαθών και την κατάργηση των εργασιακών δικαιωμάτων προκειμένου να ανοίξει ο τομέας επενδύσεων σε δημόσιες μέχρι σήμερα υπηρεσίες και να μειωθεί το εργασιακό κόστος για τις επιχειρήσεις.

Εδώ το μπλοκ της Αριστεράς των Σοσιαλιστών και Πρασίνων επιδιώκει την διατήρηση αν όχι την ανάπτυξη του Κοινωνικού Κράτους, την διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα στα δημόσια αγαθά και τις υπηρεσίες και την διατήρηση των εργασιακών κεκτημένων.

Ετσι αν λάβουμε υπόψη ότι η σύνθεση του Ευρωκοινοβουλίου διαμορφώνεται με το σύστημα της απλής αναλογικής η εκλογή μιας ισχυρής πράσινης Ευρωομάδας είναι ιδιαιτέρως σημαντική καθώς θα πιέσει τις σύμμαχες ομάδες στην περεταίρω ενίσχυση της προστασίας του περιβάλλοντος της βιώσιμης κινητικότητας και την υγιεινής διατροφής.

Οι Πράσινοι στο θέμα της ενεργειακής δικαιοσύνης πιέζουν για την γενναία επιχορήγηση όλων των νοικοκυριών και των μικρών επιχειρήσεων για να αποκτήσουν ενεργειακή αυτάρκεια με ΑΠΕ.

Στον τομέα των μεταφορών θέλουν να επιταχύνουν όλες τις μεταρρυθμίσεις από το 2050 που είναι ο σημερινός στόχος, στο 2030 με την απόλυτη κατάργηση των ορυκτών καυσίμων.

Στην προστασία του Περιβάλλοντος υποστηρίζουν την άμεση ανάταξη της βιοποικιλότητας και την απόλυτη προστασία των οικοσυστημάτων, την κατάργηση των φυτοφαρμάκων και την ενίσχυση της εναλλακτικής αποκεντρωμένης καλλιέργειας με κατάργηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής που επιτρέπει σε εταιρείες εμπορίας να εισάγουν στην Ευρώπη είτε μη πιστοποιημένα, είτε μεταλλαγμένα προϊόντα διατροφής.

Στον τομέα των δικαιωμάτων προωθούν τις αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες, την ευρωπαϊκή πολιτική ενοποίηση και την απόλυτη προστασία της ιδιωτικότητας και της ατομική αξιοπρέπειας.

Και στον τομέα της κοινωνικής συνοχής υποστηρίζουν στεγαστικά προγράμματα και ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα αξιοπρεπούς διαβίωσης, με πλήρη πρόσβαση στον τομέα της υγείας και της παιδείας για όλους. Παράλληλα οι Πράσινοι επιδιώκουν τον πλήρη μετάβαση σε μια πράσινη κυκλική οικονομίας που σημαίνει αλλαγή του σημερνού μοντέλου παραγωγής και κατανάλωσης αναδιάρθρωση της οικονομική διαστρωμάτωσης.

Στις ευρωεκλογές που μας έρχονται αν ενισχυθεί η Πράσινη Ευρωομάδα, τότε θα δούμε όλα τα παραπάνω να υιοθετούνται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και να γίνονται χρηματοδοτικά εργαλεία και ενωσιακό δίκαιο.

Αν δεν ισχυροποιηθεί η Πράσινη Ευρωομάδα τότε η Δίκαιη Πράσινη Μετάβαση και Πράσινη Ευρωπαϊκή Συμφωνία θα μετατεθούν για το απώτερο μέλλον με καταστροφικές συνέπειες ιδιαίτερα για τις ευάλωτες οικονομίες και τις χώρες της Μεσογείου με πρώτη την Ελλάδα. □

Κουγιουμτζόπουλος Χάρης

Δημοσιαγράφος, Συντονιστής του κόμματος Πράσινοι - Οικολογία

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

Προηγούμενη ιστορία

Κορυτσά – Οχρίδα – Πρέσπα, από τον Μεσαίωνα, ολοταχώς στο μέλλον!

Επόμενη ιστορία

ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: “Ξενικά δένδρα και θάμνοι στην Ελλάδα”, Οι γνωστοί – άγνωστοι σύντροφοί μας στις πόλεις και στα χωριά

Latest from Blog

ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: “Ξενικά δένδρα και θάμνοι στην Ελλάδα”, Οι γνωστοί – άγνωστοι σύντροφοί μας στις πόλεις και στα χωριά

Τα συναντάμε σε πάρκα και κήπους, δενδροστοιχίες αλλά και αναδασώσεις, σε όλη την Ελλάδα. Είναι τα ξενικά ή εξωτικά (μη ιθαγενή) δέντρα και θάμνοι και ένα νέο ηλεκτρονικό βιβλίο μας παρουσιάζει τα

Παιδαριώδεις αλχημείες για την αδειοδότηση επικίνδυνου και καταστροφικού έργου στον υγρότοπο Τσαΐρια Περαίας

Παραθέτουμε την παρέμβαση της Οικοτοπίας στη δημόσια διαβούλευση που έληξε χτες, 4 Μαΐου 2023, επί της ΣΜΠΕ (έκδοση 2η) και της Τεχνικής έκθεσης καταγραφής των οικολογικών χαρακτηριστικών και των περιβαλλοντικών δεικτών για

Οι συστάσεις των Ονείρων μας

Με αφορμή την γενική δημόσια συζήτηση για την πόλη επεξεργαστήκαμε ένα σύστημα προτάσεων για την πόλη της Θεσσαλονίκης που ρημάζεται πολιτικά και λειτουργικά ήδη από το μέσο του 20ου αιώνα και περιορίζεται

Ανακτώντας τους δρόμους: Τεχνικές και συνέπειες των αστικών ρυθμίσεων

Η βίαιη θεαματική επιβολή της τεχνικής-αισθητικής συνθήκης και των συνοδών ιδεών για την υιοθέτηση και την ανεξέλεγκτη χρήση οχημάτων (μηχανών) από την αρχή του 20ου αιώνα έως σήμερα μπορεί να τερματιστεί σύντομα.

ΔιαΝΕΟσις, Natura και Τουρισμός

Η νέα μελέτη της dianeosis για την ανάπτυξη του τουρισμού στις περιοχές του Δικτύου Natura 2000 (Ν2Κ) στην Ελλάδα, υποστηρίζει ότι μπορούν να φτάσουν τα 2 δισ. € τα έσοδα από την

Don't Miss

Ιχνηλατώντας τις διαδρομές του διεθνούς Πράσινου κινήματος

Η προσπάθεια να σκιαγραφήσει κανείς με συντομία την ανάδυση και

Οι πράσινοι στην Γαλλία ήρθαν για να μείνουν

Αφού καταλάγιασε η σκόνη της έκπληξης που δοκίμασαν ο λαός