Αντρέ Γκορζ, Λέγοντας αντίο
Είπε «Αντίο στο Προλεταριάτο», μέσα από τις γραμμές ενός έργου που διακατεχόταν από αισιοδοξία όσον αφορά το μέλλον της αυτόνομης και ποιοτικής εργασίας. Όμως στα 84 του χρόνια ο στοχαστής Αντρέ Γκορζ , γνωστός στο ελληνικό κοινό και ως Μισέλ Μποσκέ, συγγραφέας βιβλίων όπως το «Οικολογία και Πολιτική» ή «Οι δρόμοι του παραδείσου», δεν μπορούσε να τρέφει αισιοδοξία για την μελλοντική ποιότητα της ίδιας της ζωής του
Ο David Graeber για την αξία της εργασίας (video)
Ο David Graeber μιλά για τις ανούσιες δουλειές και την αναδιατύπωση της αξίας της εργασίας
David Graeber “Βασικό εισόδημα: πώς φτάνουμε εκεί;” (video)
Ο David Graeber μιλά για το “Βασικό εισόδημα: πώς φτάνουμε εκεί;” Συνάντηση με την οργάνωση Basic Income UK, Λονδίνο 3 Δεκεμβρίου 2015.
Συνέδριο TRISE: “Η Πολιτική της Κοινωνικής Οικολογίας: Από τη Θεωρία στην Πράξη”
Το Διεθνές Ινστιτούτο Κοινωνικής Οικολογίας (TRISE) ανακοινώνει το επόμενο συνέδριό του στις 25 – 27 Οκτωβρίου 2024 στην Αθήνα. Η συνάντηση στοχεύει να ανταποκριθεί στην ανάγκη οικοδόμησης του κινήματος μέσα από μια σειρά δραστηριοτήτων, συμπεριλαμβανομένων παρουσιάσεων και εργαστηρίων. Θα συγκεντρώσει πολίτες, ακτιβιστές και ερευνητές που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των πολλαπλών αγώνων για επιθυμητά κοινά μέλλοντα.
Το όνομα μου είναι Νούλη (Jag Heter Noli)
Σουηδική ταινία παραγωγής 1982, με θέμα την κατεργασία του μαλλιού και την παραγωγή υφαντών στο εργοστάσιο υφαντικής που κατασκεύασε η σουηδική οργάνωση ΙΜ το 1962 στη Βλάστη Κοζάνης.
ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: “Ξενικά δένδρα και θάμνοι στην Ελλάδα”, Οι γνωστοί – άγνωστοι σύντροφοί μας στις πόλεις και στα χωριά
Τα συναντάμε σε πάρκα και κήπους, δενδροστοιχίες αλλά και αναδασώσεις, σε όλη την Ελλάδα. Είναι τα ξενικά ή εξωτικά (μη ιθαγενή) δέντρα και θάμνοι και ένα νέο ηλεκτρονικό βιβλίο μας παρουσιάζει τα πιο κοινά και τα πλέον σημαντικά.
Καταρχήν προπτυχιακό ακαδημαϊκό σύγγραμμα, ωστόσο χρήσιμο για όλους μας, με ανοικτή πρόσβαση από τις ανοικτές ακαδημαϊκές εκδόσεις «ΚΑΛΛΙΠΟΣ».
Όταν μαύροι φώναξαν Greek Lives Matter!
Η Επανάσταση του 1821 γέννησε πρωτοφανή κύματα συμπάθειας σε όλο τον Δυτικό κόσμο, αλλά και στα πιο απίθανα μέρη.
Διαλέξεις για την αναμόρφωση εμβληματικών κτιρίων, χώρων πρώην στρατοπέδων αλλα και για ένα βιοδιασπώμενο σακίδιο πλάτης!
Σειρά διαλέξεων στις 20/2, 27/2 και 6/3 από διπλωματούχους αρχιτέκτονες, βασισμένες σε διπλωματικές εργασίες, με φρέσκιες ιδέες για μια νέα χρήση του κτιρίου ΜΙΝΙΟΝ στην Αθήνα, για ένα βιοδιασπώμενο σακίδιο πλάτης και για την αναμόρφωση του πρώην στρατοπέδου Μεγ. Αλεξάνδρου στους Αμπελόκηπους Θεσσαλονίκης
Αστικό Πράσινο: Η ελληνική πραγματικότητα
Ο πρόσφατος χιονιάς της Αθήνας, με τις εκτεταμένες καταστροφές δέντρων, η έλλειψη ελεύθερων χώρων που επιτείνεται από τις συνθήκες της καραντίνας και οι ανάγκες των πολιτών για περισσότερο πράσινο στον αστικό ιστό, διατηρούν στο προσκήνιο τα προβλήματα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε σχετικά με το αστικό πράσινο. Υπάρχουν λύσεις στα προβλήματα και ιδέες για θεαματικές αλλαγές.... αρκεί να κάνουμε τα πρώτα βήματα!Το τεύχος #3 της Οικοτοπίας είναι αφιερωμένο στους ελεύθερους χώρους και στις μικρές ψηφίδες φύσης που επιβιώνουν μεσα στις πόλεις μας. Ξεκινήσαμε με τη διοργάνωση μιας διαδικτυακής εκδήλωσης για το θέμα.
Οι πράσινοι στην Γαλλία ήρθαν για να μείνουν
Αφού καταλάγιασε η σκόνη της έκπληξης που δοκίμασαν ο λαός της Γαλλίας και αυτοί της Ευρώπης, από τον θρίαμβο των Πρασίνων των Γαλλικών Δημοτικών Εκλογών, η επόμενη μέρα ανέτειλε με το ερωτηματικό του αν ο θρίαμβος αυτός θα επαναληφθεί στις επερχόμενες Προεδρικές εκλογές της Γαλλίας το 2022. Με λίγα λόγια το ερώτημα που βάζουν έντονα οι πολιτικοί αναλυτές είναι αν το νέο Πράσινο κύμα της Γαλλίας ήρθε για να μείνει ή οφείλεται στην κρίση του κρονοϊού και στα οικονομικά λάθη της πολιτικής Μακρόν.
Οι συστάσεις των Ονείρων μας
Με αφορμή την γενική δημόσια συζήτηση για την πόλη επεξεργαστήκαμε ένα σύστημα προτάσεων για την πόλη της Θεσσαλονίκης που ρημάζεται πολιτικά και λειτουργικά ήδη από το μέσο του 20ου αιώνα και περιορίζεται συστηματικά στην μορφή και το περιεχόμενό της.
Πυλώνες πολιτικών υποχρεώσεων
Η ζωή, το πλήρες συμπεριληπτικό φαινόμενο σε συνθήκη εντροπίας, εδραιώνεται και ανθοφορεί εξαιτίας της ανταλλαγής ενέργειας σε ιδεώδη σημεία χρόνου, χώρου και σχέσεων ανταλλαγής (περιβάλλοντα).
Ότι δεν λύνεται στο έδαφος διορθώνεται από τη θάλασσα
Μια συζήτηση για τις ακτές, τον Θερμαϊκό κόλπο κι ένα νέο ‘’Ελληνικό’’ στις ακτές του Θερμαϊκού...!!!
“Κάτι Άγριο γι’ αύριο – η προστασία της φύσης σε νέες περιπέτειες”
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Άγρια Ζωή ο κοινωνικός χώρος “Οικόπολις – μια παράλληλη πόλη” προσπαθήσει να αναζητήσει απαντήσεις στους προβληματισμούς για την προστασία των ζώων και της άγριας φύσης.
Diébédo Francis Kéré, Αρχιτεκτονική όπως θέλουμε να εκφράζεται η αρχιτεκτονική
Πολιτικές πρακτικές και άμεσες κοινωνικές συνέπειες των ρυθμίσεων χώρου, χρόνου και σχέσεων