“Είχα μεγάλη ανάγκη εκείνη την περίοδο να επικοινωνήσω με άλλα πλάσματα και όχι πλέον με τους ανθρώπους. Να αποκτήσω σχέσεις αληθινές και ειλικρινείς, όχι πια υποκριτικές και βασισμένες πάνω σε ένα ζωτικό και θεμελιώδες ψέυδος. Έτσι σκέφτηκα να ξεκινήσω μια εργασία καταγραφής της γεωγραφίας των δέντρων… ώστε να τα γνωρίζω ένα προς ένα και να έρχομαι σε άμεση επικοινωνία μαζί τους, ιδίως όμως με όποια μιλούσαν περισσότερο στην ψυχή μου.”
απόσπασμα από τα Απόνερα της σοφίας (Γ. Μακριδάκης, Βιβλιοπωλείον της Εστίας, 2022)
Γιάννης Τσαρούχης: Η νεύρωσις του Πρασίνου
Μας συγχωρείτε γι΄ αυτές τις ακατάστατες πρασινάδες, αλλά δεν έχει τελειώσει ακόμη η μελέτη της αφαιρέσεώς των, οπότε θα μεταφερθούν μακράν των ζωνών εμφανίσεως, σε ειδικές κρυφές περιοχές που θα ονομάζονται "πνεύμωνες", αλλά που θα είναι κρυφοί και αθέατοι, όπως είναι σ΄ ένα αρχοντικό σπίτι το λεβητοστάσιο του καλοριφέρ, οι ηλεκτρικές κουζίνες, τα ψυγεία και όλα τα μηχανήματα του "κομφόρ".
ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: “Ξενικά δένδρα και θάμνοι στην Ελλάδα”, Οι γνωστοί – άγνωστοι σύντροφοί μας στις πόλεις και στα χωριά
Τα συναντάμε σε πάρκα και κήπους, δενδροστοιχίες αλλά και αναδασώσεις, σε όλη την Ελλάδα. Είναι τα ξενικά ή εξωτικά (μη ιθαγενή) δέντρα και θάμνοι και ένα νέο ηλεκτρονικό βιβλίο μας παρουσιάζει τα πιο κοινά και τα πλέον σημαντικά.
Καταρχήν προπτυχιακό ακαδημαϊκό σύγγραμμα, ωστόσο χρήσιμο για όλους μας, με ανοικτή πρόσβαση από τις ανοικτές ακαδημαϊκές εκδόσεις «ΚΑΛΛΙΠΟΣ».
Τα δέντρα του Τόπου μας – έμπνευση στη σκιά των δέντρων
Η Αρτέον Εκδοτική και το Λαογραφικό & Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας-Θράκης (ΛΕΜΜ-Θ), στα πλαίσια της Έκθεσης "ΤΑ ΔΕΝΤΡΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ - Έμπνευση στη σκιά των δέντρων!", διοργανώνουν ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ με τίτλο:
ΔΕΝΤΡΑ ΤΩΝ ΠΟΛΕΩΝ - Ιθαγενείς και ξένοι ευεργέτες σε κρίση
Σάββατο 27 Απρίλίου / 11:30-14:00
Πως διαγράφεται το μέλλον της πολύτιμης βιοποικιλότητας του δάσους της Δαδιάς μετά την πυρκαγιά του 2023;
Τα ερωτήματα πολλά μετά τη φωτιά του 2023: Γιατί κάηκε η Δαδιά;
Διδάγματα από μια καταστροφή: πώς θα αποφύγουμε την «επόμενη Δαδιά»;
Σκοπός του παρόντος άρθρου είναι να αναδείξει με σύντομο τρόπο την ιδιαιτερότητα της απώλειας του συγκεκριμένου δάσους και των επιπτώσεων της εγκατάλειψης της υπαίθρου που καταγράφεται τις τελευταίες δεκαετίες.
Η καταστροφή της Δαδιάς ως διαχρονική ανεπάρκεια της χώρας να διασώσει την βιο-πολιτισμική της κληρονομιά
Αν υπάρχει μια φράση που μπορεί να περιγράψει αυτό που συνέβη στη Δαδιά και τον Έβρο συνολικά είναι ότι όταν ξεχνάς την ιστορία και το τι σε διδάσκει, είσαι καταδικασμένος να την ξαναζήσεις. 2007: Πελοπόννησος, 2018: Μάτι, 2021: Β. Εύβοια, 2023: Έβρος.
Επτά σημεία προβληματισμού για την ολοκληρωμένη διαχείριση των δασικών οικοσυστημάτων & την αξιοποίηση της δασικής βιομάζας. Σκέψεις για το “Νέο μοντέλο διαχείρισης των δασικών οικοσυστημάτων της Ελλάδας”, που ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση.
Το περιαστικό δάσος της Θεσσαλονίκης
Παρουσίαση του βιβλίου των Δ. Μπούσμπουρα και Γ. Κοράκη "Το περιαστικό δάσος της Θεσσαλονίκης - η ιστορία του, το φυσικό περιβάλλον και η διαχείρισή του", 2022, Έκδοση "Μένουμε Θεσσαλονίκη", σελ. 100
Τα δέντρα στις πόλεις: ανάσα ζωής!
Η «Οικολογία – Αλληλεγγύη» διοργάνωσε Διαδικτυακή εκδήλωση για το θέμα του αστικού πρασίνου, τις απειλές, τις κλαδεύσεις και την αποκατάσταση των δέντρων.
Το δέντρο που σκοτώναμε….
Πώς φτάσαμε από το ατομικό μητρώο δέντρου στο πετσόκωμα? Ή πώς ο Δήμος Θεσσαλονίκης κατασπαταλά δικούς του (μας) πόρους με τον πιο αντιεπιστημονικό τρόπο υποβάλλοντας σε αργό θάνατο τα δέντρα κι εξαλείφοντας το λιγοστό πράσινο της πόλης.
Διατήρηση των τελευταίων περιοχών χωρίς δρόμους της Ελλάδας, ως αδιατάρακτα τοπία υψηλής φυσικότητας και οικολογικής αξίας. (video)
Ένα σύντομο επεξηγηματικό video για τις επιπτώσεις της επέκτασης των δρόμων κατά της βιοποικιλότητας. (υποτιτλισμός στα ελληνικά ή στα αγγλικά)
2021: Προς μια νέα Ευρωπαϊκή και εθνική πολιτική μείωσης των δρόμων
Η αλλαγή της χρήσης γης αποτελεί την κορυφαία απειλή για την απώλεια της βιοποικιλότητας και η επέκταση των δρόμων βασικό γενεσιουργό αίτιο αυτής παγκοσμίως. Σύμφωνα με τον πρόσφατο δείκτη κατακερματισμού του τοπίου (LFI), η Ελλάδα είναι λιγότερο κατακερματισμένη από την υπόλοιπη Ευρώπη, αλλά παρουσιάζει υψηλότερο ρυθμό αύξησης του κατακερματισμού της.
Tribute στο άσημο βουνό (video)
μουσική και ποίηση: Max Richter (2004)
Το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα LIFE για το Αστικό Πράσινο
Είναι κοινή διαπίστωση, ότι η έκταση των χώρων αστικού πρασίνου στις μεσογειακές περιοχές της Ευρώπης, βρίσκεται σε χαμηλή αναλογία ανά κάτοικο. Επιπλέον, και λόγω των κλιματικών μεταβολών, το αστικό πράσινο θα πρέπει να διαχειριστεί με ορθότερο τρόπο, ώστε να προσαρμόζεται περισσότερο αποτελεσματικά και σταθερά στη βελτίωση της ποιότητας διαβίωσης των κατοίκων στον αστικό χώρο. (Φωτό: Το Πάρκο του Ηρακλείου (C) Θεοτοκοπούλου)