ΑΠΕ, κινήματα, κλιματική αλλαγή, εξηλεκτρισμός, φωτοβολταϊκά, υπράκτια αιολικά, πυρηνική ενέργεια.
Πυρηνική Ενέργεια: Ξανά στο προσκήνιο για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης ή το πυρηνικό λόμπι αντεπιτίθεται
Quo natum nemore putant in, his te case habemus. Nulla detraxit explicari in vim. Id eam magna omnesque. Per cu dicat urbanitas, sit postulant disputationi ea. Duo ad graeci tamquam interesset, putant iuvaret vel ad. Id stet malis tritani est.
Η ενεργειακή μετάβαση χρειάζεται μεγάλες μονάδες ΑΠΕ
Η τρέχουσα ενεργειακή κρίση του ορυκτού αερίου, η οποία παροξύνεται από τον πόλεμο στην Ουκρανία, έχει κάνει ακόμα πιο επιτακτική την ενεργειακή μετάβαση, με την οποία οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) μετατρέπονται σταδιακά στην κύρια –αν όχι τη μόνη- πηγή ενέργειας.
Η ενεργός συμμετοχή των πολιτών προϋπόθεση για μια δίκαιη ενεργειακή μετάβαση
Το πρόταγμα (αίτημα) της ενεργειακής δημοκρατίας στοχεύει στη διαμόρφωση ενός διαφορετικού από το υφιστάμενο μοντέλου παραγωγής ενέργειας, απαλλαγμένου από τα ορυκτά καύσιμα, που στηρίζεται στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) και βασίζεται στον κοινωνικό και δημοκρατικό έλεγχο του ενεργειακού τομέα.
Ναυτικοί ελιγμοί στην Ανατολική Μεσόγειο: μια Πράσινη οπτική για την Ελληνοτουρκική ένταση
Τα ορυκτά καύσιμα θα έπρεπε να είναι η ενεργειακή πηγή του παρελθόντος, όμως ο αγώνας για νέα αποθέματα στην Ανατολική Μεσόγειο συνεχίζεται, προσελκύοντας το ενδιαφέρον περφερειακών και παγκόσμιων δυνάμεων. Το διακύβευμα είναι δύο θέματα που βρίσκονται στο επίκεντρο της Ευρωπαϊκής πολιτικής: η κλιματική κρίση και η γεωπολιτική. Η Αλία Παπαγεωργίου και ο Γιάννης Παρασκευόπουλος εξηγούν το υπόβαθρο αυτής της διαμάχης, που ξεσηκώνει εθνικιστικά αισθήματα στην Ελληνική και Τουρκική πλευρά, και πως θα ήταν μια εναλλακτική πρόταση με βάση την ειρήνη και τη διπλωματία, με τα ορυκτά καύσιμα, στη θέση τους, δηλαδή στο υπέδαφος.
Πυλώνες πολιτικών υποχρεώσεων
Η ζωή, το πλήρες συμπεριληπτικό φαινόμενο σε συνθήκη εντροπίας, εδραιώνεται και ανθοφορεί εξαιτίας της ανταλλαγής ενέργειας σε ιδεώδη σημεία χρόνου, χώρου και σχέσεων ανταλλαγής (περιβάλλοντα).
Tribute στο άσημο βουνό (video)
μουσική και ποίηση: Max Richter (2004)
Kοζλοντούι, o κίνδυνος είναι πάντα παρών
Δημοσιεύτηκε στο τεύχος# β3 (Ιούνιος 1997)
H συνεχιζόμενη λειτουργία του πυρηνικού σταθμού του Kοζλοντούι στη Bουλγαρία αποτελεί μια από τις σημαντικότερες απειλές για την ανθρωπότητα. Aπέχοντας μόλις 225 χιλιόμετρα από τα βόρεια σύνορα της χώρας, το Kοζλοντούι είναι αναμφισβήτητα ο υπ' αριθμόν ένα πυρηνικός κίνδυνος για την Eλλάδα. Όμως, παρ’ όλες τις αντιδράσεις της ελληνικής και της διεθνούς κοινής γνώμης, εξακολουθεί να λειτουργεί και να τρομοκρατεί τις γειτονικές -και όχι μόνο- χώρες.
Η παράλογη νομοθεσία για τα αιολικά στην Ελλάδα
Ο φορμαλισμός και ο νομικισμός είναι από τις μεγάλες αρρώστιες του ελληνικού κράτους.
Ενέργεια: Πολιτικές συνδρομές και ανέφικτες στρατηγικές
Η δημοκρατική υπεράσπιση του δικαιώματος
των πολιτών στη χώρα μας αλλά και σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση για δωρεάν ή πολύ φτηνή ενέργεια χωρίς καμία επιβάρυνση φόρων καμία εξάρτηση της τιμολόγησής της είτε από ιδιωτικές εταιρίες (επιστρέφοντας, δηλαδή, σε Ευρωπαϊκό μονοπώλιο τιμών/ποσοτήτων) είτε από παράνομα υπερεθνικά χρηματιστήρια καθορισμού χονδρικής τιμής ή στρατηγικής αγορών που δεν ελέγχονται άμεσα από θεσμικούς παρατηρητές και κανόνες, πρέπει να σταματήσει αμέσως.
Απολιγνιτοποίηση – Ευκαιρία για ένα νέο όραμα για τη Δυτ. Μακεδονία
Σήμερα που οι καμινάδες σχεδόν έσβησαν, στην περιοχή υπάρχει απογοήτευση, ανασφάλεια και αβεβαιότητα για το μέλλον. Η Δυτική Μακεδονία καλείται να καλύψει μια τεράστια απόσταση ώστε να περιοριστούν οι συνέπειες του κλεισίματος των λιγνιτικών μονάδων και παράλληλα να διαμορφωθεί ένα νέο παραγωγικό και βιώσιμο παραγωγικό πρότυπο.